Hol nyaral, aki kivándorolt?

Ha megengedhetjük magunknak, a nyár beköszöntével külföldön töltünk el néhány napot, jó esetben egy-két hetet, ilyenkor váltjuk a lejt, készítjük a csomagot és átlépjük a határt. De mi a helyzet azokkal az ismerőseinkkel, akik évek óta külföldön dolgoznak és élnek? Hol nyaralnak ők? Erről kérdeztük néhányukat.

A nagyváradi Zsuzsa négy éve él Németországban. Elmondása szerint évente egy alkalommal jár haza, karácsonykor, amikor egy hetet tölt el a rokonai, barátai társaságában, így a nyaralást „helyben oldja meg”: „egyébként sem érdemes otthon nyaralni, mert a kínálat sem a legjobb, és már ismerem is eléggé, gyerekkoromból, a különböző helyszíneket, ahová megérné elmenni” – magyarázta.

„Otthon, hol máshol?” –  vágta rá a kérdésünkre Botond (Sepsiszentgyörgy). Évek óta egy brit kisvárosban dolgozik barátnőjével, és rendszeresen járnak haza, bár ők sem túlságosan sűrűn. A családdal, akiknél dolgoznak, Franciaországban is nyaraltak néhány ízben, és ez idén sem marad ki, de a prioritást a hazautazás jelenti.

Emese, aki tanul és dolgozik Londonban, nyaralása egy részét „otthon”, azaz Nagy-Britanniában tölti, de „haza” is megy, Szatmárra, látogatóba. „Külföldön is nyaralok emellett, idén a külföldet Firenze fogja jelenteni” – mondta. Ismerősei többsége a tapasztalatai szerint, amikor lehetőségük adódik, a nyári hónapokban hazautazik, máshová pedig már nem igazán.

„Idén először eldöntöttem, hogy csak a karácsonyt töltöm otthon, és nyáron nem megyek haza, mert semmi értelme egy igénytelenül fenntartott tengerpartra mennem, amikor vannak jobb lehetőségeim” – mondta István, aki Hollandiában él. „Spanyolországba készülünk a barátnőmmel, meglátogatjuk a fővárost is, ha belefér az időnkbe, és persze az óceánba mártjuk a lábunkat”, fogalmazott.

Kapcsolódók

Kimaradt?