Szavazásra buzdított Kelemen Hunor és Semjén Zsolt

„Minden romániai állampolgársággal rendelkező magyar ember szavazata számít az őszi, romániai parlamenti választásokon, és az otthon élő magyar emberek képviseletét erősíti” – hangsúlyozta pénteken Kelemen Hunor szövetségi elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kisvárdán tartott közös sajtótájékoztatóján.

Ettől az évtől kezdődően lehetőség van a levél általi szavazásra, amely előzetes regisztrációhoz kötött, és minden Magyarországon és külföldön élő román állampolgár számára elérhető. A külföldön élők négy képviselőt és két szenátort küldhetnek a parlamentbe, viszont egyetlen szavazat sem veszik el, mert figyelembe veszik és beszámolják az országos visszaosztásnál.

„A román állampolgársággal rendelkező magyar emberek szavazatai visszaosztásból hozzájárulnak ahhoz, hogy hány magyar képviselő lesz a bukaresti parlamentben. A magyar kormány segítségével és a médián keresztül az összes technikai információt eljuttatjuk a Magyarországon, külföldön élő román állampolgársággal rendelkező magyar emberekhez, hogy megkönnyítsük a regisztrációt. Bízom abban, hogy azok, akik rendelkeznek érvényes romániai dokumentumokkal, élnek ezzel a lehetőséggel. Az RMDSZ mindig azt mondta, hogy a szavazati joggal élni kell, legyen szó akár magyarországi, akár romániai szavazásról. Részt kell venni a választásokon, élni kell a szavazati joggal – ezzel az üzenettel a következő hetekben, hónapokban keressük a külföldön élő magyar embereket” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Semjén Zsolt a sajtótájékoztatón azt kérte a román állampolgársággal is rendelkező honosított magyar állampolgároktól, hogy vegyenek részt az ősszel tartandó romániai választásokon, ezáltal is legyenek részesei az otthoni közéletnek, politikának. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ismertette: az elmúlt hat évben több mint 850 ezren éltek a kedvezményes honosítás lehetőségével vagy kaptak állampolgársági megállapítást. A ciklus végéig meglesz az egymillió új magyar állampolgár - jelentette ki.

Figyeljünk a részletekre!

Az új választási törvény értelmében a külföldön élő romániai állampolgárok csakis akkor voksolhatnak az előreláthatóan november végén, december elején sorra kerülő választáson, ha betöltötték a 18. életévüket, illetve hivatalosan tartózkodnak külföldön, azaz érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Háromféleképpen lehet szavazni: levélben történő szavazás útján - az Állandó Választási Hatóság honlapján elérhető az a kérvény, amelyet ki kell tölteni bejelölve azt, hogy az állampolgár levélben akar voksolni.

A regisztrációhoz mellékelni kell az érvényes személyazonossági igazolvány, illetve a tartózkodási engedély másolatát. Ezt követően, a választásokat megelőzően legkésőbb harminc nappal kézhez kapják a szavazólapot a tájékoztató leírással, illetve azzal a válaszborítékkal együtt, amelyet majd vissza kell juttatni az illetések hatósághoz. Előzetes regisztráció nélkül továbbra is a nagykövetségeken, a főkonzulátuson, a konzulátusokon lehet szavazni, de amennyiben egy településen száz polgár igényli egy szavazókörzet létrehozását, lehetőség adódik helyben is voksolni. Minden ehhez kapcsolódó információ megtalálható az Állandó Választási Hatóság és a külügyminisztérium honlapján.    

Kapcsolódók

Kimaradt?