Skarlátjárvány egy sepsiszentgyörgyi óvodában

Óvodai skarlátjárvány miatt riadóztatták a Kovászna megyei Sürgősségi Esetek Bizottságát. Sebastian Cucu prefektus szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: a sepsiszentgyörgyi Pinocchio óvodában kitört skarlát járvány felszámolása érdekében délutánra összehívta a Sürgősségi Esetek Bizottságát, amelyet több olyan intézményvezető és szakember alkot, akiknek feladatuk megoldást találni a problémára.

A háromszéki kormánybiztos szerint ez első skarlátos megbetegedések múlt héten kezdődtek a sepsiszentgyörgyi tanintézményben, ahol két óvodai csoport gyerekein fedezték fel a heveny fertőző betegség tüneteit. A Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakemberei 33 gyerektől vettek labormintákat és kiderült, hogy egyik csoport 18 gyerekéből 8-an fertőzöttek, a másik csoport 15 tanulójából pedig 11-en skarlátosak.

A prefektus szerint már múlt héten elrendelték a két csoport tevékenységének felfüggesztését és a tantermek fertőtlenítését. Mivel jelek szerint nem sikerült megfékezni a betegséget, sőt az még inkább elterjedt, várhatóan átmenetileg bezárják a Pinocchio óvodát és az egész épületet fertőtlenítik. Sebastian Cucu szerint ebben a sepsiszentgyörgyi óvodában a tél folyamán már felmerült a skarláttal való fertőzés gyanúja.

A skarlátot a Streptococcus pyogenes nevű baktérium okozza. Tünetei torokgyulladáshoz hasonlóak, a gyermek lázas, erős torokfájdalomról, nyelési nehézségről, legtöbbször hasfájásról panaszkodik. A skarlát fő jellegzetessége a kiütések, melyek a testen és hajlatokban jelennek meg a betegség 2-3. napján.

Kimaradt?