Lecsapott a DIICOT a Temes megyei határőrökre

Huszonhat személyt, közöttük a temesmórai határátkelőnél szolgálatot teljesítő 18 határőrt vett őrizetbe szerdán a Szervezett Bűnözés Ellenes Igazgatóság (DIICOT) korrupció, csempészet, embercsempészet támogatása miatt.

A nyomozóhatóság már kedden 41 házkutatást tartott több határőrnél, akik et azzal gyanúsítanak, hogy az egyebek között cigarettacsempészettel foglalkozó bűnszervezet tevékenységét támogatták.  A vizsgálatok összesen 80 személyt érintenek, ezek közül csütörtökön vettek őrizetbe 26-ot.

A DIICOT tájékoztatása szerint a határrendőrök – a határátkelő parancsnokának irányítása alatt – segítették a csempészeket, az ennek fejében kapott csúszópénzt pedig egymás között elosztották. A cigaretta és egyéb áruk csempészete mellett a migránsokat szállító embercsempészeknek is segítettek, de országosan körözött személyeket átengedtek. Mindezek mellett a temesmórai ellenőrző ponton átkelő személyektől sok esetben pénzt kértek, habár erre semmilyen felhatalmazásuk nem volt.

A DIICOT szerint „segítségükkel” kamionszámra érkezett a csempészcigaretta Romániába, a rendőrsök sok esetben szerbiai helységekben vették fel a támogatásukért járó fizetséget. A csempészáruk közül nem hiányzott a Románián keresztül Németországba tartó Rolex karóraszállítmányok.

A nyomozók különösen súlyosnak tartják, hogy a határrendőrök pénz ellenében akár a kábítószer, robbanóanyagok és fegyverek csempészetét is hajlandóak voltak segíteni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?