Erdélyben találkoznak a Kárpát-medence magyar erdészei

Erdélyben ünnepli alapításának másfél évszázados évfordulóját Magyarország egyik legrégebbi, folyamatosan működő szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület (OEE). Ez alkalommal szervezik meg a szervezet 147. vándorgyűlését is, amelyen több mint ezer fő vesz részt.

A székelyföldi programsorozat központi helyszíne a Kovászna megyei Sepsikőröspatak és Kálnok lesz, az egyesület egyik alapítójának, Bedő Albert országos főerdőmester és földművelésügyi államtitkár szülő- és nyughelye, ahol 2016. június 23-án ünnepi közgyűlésen tisztelegnek az elmúlt 150 év erdészeinek értékteremtő tevékenysége előtt. Itt ünnepi beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is.

Az eseményt ismertető sajtótájékoztatón Lomniczi Gergely, a magyar Országos Erdészeti Egyesület főtitkára elmondta: „Bedő Albert személyisége nemcsak a múltat és a jövőt kapcsolja össze, hanem a határon túli és az anyaországi szakembereket is. Ezt az összetartozást fejezi majd ki egyesületünk jubileumi vándorgyűlése júniusban, Erdélyben.” 

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a rendezvény kapcsán rendkívüli eseménynek nevezte, hogy több mint 118 év után a magyar Országos Erdészeti Egyesület újra Székelyföldön szervezi meg a vándorgyűlését. Tájékoztatása szerint a szakmai rendezvényre több mint ezer szakembert várnak a Kárpát-medencéből. Az eseményen ugyanakkor magyar-román szakmai találkozóra is sor kerül, emléktáblát helyeznek el ugyanakkor a Mikó-kollégium falán

A napjainkban mintegy 3500 fős tagságot számláló Országos Erdészeti Egyesület alapítása óta a magyar vidék felemelkedéséért dolgozik. A szervezet 150 éve megjelenő folyóirata, az Erdészeti Lapok, a határokon túlra is eljutva, napjainkban is a magyar erdészeti szaknyelv megőrzésének letéteményese. Az egyesület az erdélyi és a felvidéki magyar szakemberek bevonásával komoly hangsúlyt fektet a Kárpát-medence erdészeti értékeinek megőrzésére, amelyek fontos alapot jelentenek a jövő fenntarthatósági kihívásaival kapcsolatos válaszok kidolgozásában. Az egyesület által minősített erdészeti erdei iskola hálózatába tartozó intézmények évente 50 000 gyermeket fogadnak a fenntartható gazdálkodást bemutató programokon. Az OEE a társadalom erdőkkel kapcsolatos felelős gondolkodását segíti ismeretterjesztő programjaival, mint például az „Év fája” mozgalom vagy az „Erdők Hete” rendezvénysorozat létrehozásával. A tagok jellemzően magyarországi állami és magánerdészeteknél, az erdészeti és természetvédelmi hatóságoknál, a kutatási, a képzési vagy éppen az erdőpedagógiai területen dolgozó szakemberek, de Erdélyből is több mint 150 erdész vesz részt aktívan az egyesület munkájában.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?