Tüntetnek az erdészek Bukarestben

Több mint 500 erdész tiltakozik a fővárosban az alacsony fizetések, az elbocsátások és az erdőlopások miatt. A tüntetők a kormányfő és a környezetvédelmi miniszter, illetve a szakállamtitkár lemondását követelik.

A tiltakozók elmondták, egy erdész 1400 lejt keres havonta, ugyanakkor az, hogy korlátozni akarják a Romsilva tevékenységét, közel 7 ezer alkalmazott elbocsátását jelenti.

A tüntetők elégedetlenek azzal is, ahogy az állam kezeli az erdőket. Szerintük a környezetvédelmi minisztérium nem tesz lépéseket azért, hogy megvédje az ország erdeit, így valóságos rablás zajlik Románia fenyveseiben.

Februárban az erdészek szintén utcára vonultak a 2015/924-es számú határozat miatt, amely állításuk szerint egyrészt korlátozza a Romsilva állami erdészet kitermelői és feldolgozói tevékenységét, egyes cikkelyei ugyanakkor ellentmondanak az alkotmánynak, illetve az erdészeti törvénynek.

A tiltakozás résztvevői – akiknek többsége a Romsilva alkalmazottja – a kormányhatározat azonnali módosítását követelték a kabinettől, emellett állami támogatást kértek az erdőtulajdonosok számára a nem fenntartható kitermelés visszaszorítása érdekében.

Februárban az erdészek memorandumot fogalmaztak meg a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak, most petíciót nyújtanak be a kormánynak a követeléseik nyomatékosítására.

Kapcsolódók

Kimaradt?