Albániában tíz évig megtiltanák a fák kivágását

Elfogadják Albániában azt a törvénytervezetet, amely tíz évig megtiltja a fák kivágását, így a vele történő kereskedést és exportálását is - jelentette be szerdán a tiranai kormány. A kabinet azzal indokolta döntését, hogy az országban drámaian csökkentek az erdők a masszív vágások miatt.

Kötelességünk megtenni ezt a drámai lépést, hogy megállítsuk azt, amivel negyven éve küszködünk - mondta a környezetvédelmi miniszter, Lefter Koka. Hozzátette, a negyven éve tartó erdőirtás mára már kontrolálhatatlanná vált Albániában, ezért nincs más választásuk.

A törvénytervezetről a napokban szavaznak a parlamentben.

1991-ben a hárommillió lakosú Albániának körülbelül 1,5 millió hektár erdeje volt. Azóta több százezer hektár erdőt vágtak ki, a masszív erdőirtás miatt 200 ezer hektár visszafordíthatatlanul tönkrement. A drámai helyzethez az illegális vágások, a rossz erdőgazdálkodás, a hatóságok visszaélései vezettek. A szakminiszter azt is kiemelte, hogy az erdők eltűnése miatt jelentősen több az árvíz Albániában.

Mivel Románia is hasonló problémákkal küzd, az Európai Bizottság úgy tájékoztatta az Agent Green civil szervezetet, hogy kész beperelni Romániát, ha nem állítja le az erdőirtást. A bizottság indoklásáról itt olvashat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?