Kormányhatározattól függ a Nagyvárad-Váradszentmárton referendum

Amennyiben Románia kormánya szerdai ülésén meghozza azt a sürgősségi határozatot, mely egyértelművé teszi a jelenleg különféleképpen értelmezhető törvényeket, akkor június 5-én, a helyhatósági választásokkal egyidőben megtarthatják a harmadik nagyváradi népszavazást a Váradszentmártonnal való egyesülésről.

A nagyváradi önkormányzati képviselőtestület nemzeti liberális párti többsége (14 tanácstag) a tanács keddi ülésén elfogadta el a referendum menetrendjét. Az RMDSZ-es és a szociáldemokrata párti (PSD) tanácstagok a határozta ellen szavaztak.

Nem egyértelműek a jogszabályok

A referendum törvényességével szemben több kétely is felmerült, erre a tanácsülésen Adrian Stângă PSD-s tanácstag kérdezett rá, majd Ilie Bolojan polgármester válaszát hallva azt javasolta, vegyék le a kérdést napirendről, mivel egyelőre nincs törvényes alapja a népszavazás megszervezésének, de javaslatát a PNL-s többség elutasította.

Ilie Bolojan polgármester elmondta: az Országos Választási Hatóság álláspontja szerint a népszavazást megtarthatják a helyhatósági választásokkal egyszerre, ellenben külön szavazóhelyiségben, választási bizottságokkal és szavazólistákkal. A polgármester a tervezett harmadik referendum megtartásáról korábban azt mondta: a szavazást közös helyiségekben tartják meg, ugyanazon választási bizottságokkal annak érdekében, hogy csak a szavazólapok kinyomtatása kerüljön pénzbe.

Április végén kérték az Országos Választási Bizottság álláspontját is a szervezés módjától, ám ennek válasza szerint helyi referendumot nem, csak országos jelentőségűt szervezhetnének más választással egy napot. A városvezetés ezek után fordult a kormányhoz azért, hogy sürgősségi rendelettel tegyenek rendet a különböző törvényértelmezések között, a választási iroda által idézett törvényben ugyanis csak a referendum szó szerepel.

Bolojan szerint több település is érdekelt a kérdésben, másutt is szerveznének helyi népszavazást a helyhatósági választásokkal párhuzamosan.

Ennek  megfelelően, ha a szerdai kormányülésen jóváhagyják a kért határozatot, május 12-én indul az egyesítésről szóló harmadik népszavazás kampánya. A menetrend szoros: például május 17-éig aktualizálni kell a választói névsort, május 26-áig ki kell nyomtatni a szavazólapokat, június 2-áig pedig a politikai pártoknak is ki kell jelölniük képviselőiket a választási bizottságokba, és ugyanaddig a dátumig kell gondoskodni a szavazóhelyiségek felszereléséről is.

Egy éve próbálkoznak a két helység egyesítésével

Váradon egyébként épp ma egy éve, május 10-én szervezték meg az első népszavazást, akkor mindkét településen urnákhoz szólították a választópolgárokat.  Ez a referendum Szentmártonban érvényesnek bizonyult, Nagyváradon azonban mindössze a szavazásra jogosultak 19,68 százaléka voksolt, igaz, döntő többségük az egyesülés mellett szavazott. Egy hónappal később, június 14-én ismét megszervezte Nagyváradon a népszavazást, amely szintén érvénytelen volt: a választók 28,24 százalékát sikerült csak mozgósítani az érvényességhez szükséges 50 százalék plusz 1 fő helyett.

Ami a költségeket illeti: a 2015 május 10-i, váradi és szentmártoni referendumra 731,1 ezer lejt költöttek, a másodikat, a 2015. június 14-ik 168,3 ezer lejből szervezték meg. A kedden elfogadott tanácsi határozta jelenleg nem tartalmaz költségbecslést, mindössze annyi szerepel benne, hogy a népszavazás megszervezését a helyi költségvetésből fedezik.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?