Bolojan: az RMDSZ is felelős a kudarcért

Bár a második népszavazás is érvénytelennek bizonyult, Ilie Bolojan polgármester hétfői sajtótájékoztatóján nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a távolabbi jövőben ismét urnához szólítsák a megyeszékhely lakóit.

Nagyváradon vasárnap tartottak másodszorra népszavazást arról, hogy egyesüljön-e vagy sem a megyeközpont Váradszentmártonnal. 

Nagyvárad polgármestere hangsúlyozta, 3 325 szavazat hiányzott ahhoz, hogy elérjék a népszavazás érvényességéhez szükséges 30 százalékos küszöböt. Június 14-én 53 383-an szavaztak, 51 996-an az egyesülés mellett, 1 043-en ellene, 344 szavazat pedig érvénytelen volt. Bolojan szerint az urnáktól való távolmaradás a polgári öntudat hiányának jele, és köszönetet mondott mindazoknak, aki igennel szavaztak, vagy támogatták a kampányt.

A kudarcnak az elöljáró szerint több oka is van. Például a politikai osztállyal szembeni tartózkodás, vagy az, hogy emberek könnyen elhiszik, hogy az egyesülés burkolt érdeket szolgál, vagy személyes hasznot hajt valakinek. A polgármester szerint az is a kudarc egyik oka, hogy egyesek elégedetlenek akár az ő, vagy az általa vezetett hivatal valamelyik intézkedésével. 

Az RMDSZ is felelős

Bolojan azt mondta, vállalja a kudarc következményeinek ráeső részét, ugyanakkor az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége (utóbbiból személy szerint Ioan Mang megyei elnök) is felelősek a népszavazás megbukásáért, mivel előbbiek hallgatólagosan, utóbbiak nyíltan távolmaradásra biztattak. 

A legalacsonyabb, 11,53 százalékos jelenlét a döntő többségében magyarok lakta Biharpüspökiben volt, a legmagasabb, 33,83 százalékos pedig az Oncsa nevű, közvetlenül Pöspöki melletti lakónegyedben.

Bolojan hozzátette, bár szerinte az egyesülés „nem politikai kérdés” volt, azt politikailag szabotálták, holott a városnak származott volna előnye belőle.

Azzal kapcsolatban, hogy melyek a tervei Fugyivásárhellyel, hiszen ez lenne/lett volna a második település Váradszentmárton után, amellyel egyesülne Nagyvárad, Bolojan elmondta, van egy ütemtervük, erről konkrétabban nyár végén egyeztetnek.

Az is elképzelhető, hogy a fugyivásrhelyi és váradszentmártoni tervek párhuzamosan mennek tovább - tette hozzá az elöljáró, aki előzőleg egy újságírói kérdésre azt válaszolta: túl nagyszabású terv az egyesülés ahhoz, hogy teljesen lemondjanak róla.

Kapcsolódók

Kimaradt?