Ismét az urnákhoz várják vasárnap a nagyváradiakat

Másodszor nyilvánítanak véleményt vasárnap a nagyváradiak a Váradszentmártonnal való egyesülésről, miután a május 10-i referendum érvénytelennek bizonyult.

A nagyváradi önkormányzat június 14-ére, vasárnapra tűzte ki a Váradszentmártonnal való egyesülésről szóló népszavazás második fordulóját. Május 10-én a községben tartott referendum érvényes volt, s az igen szavazatok voltak többségben, Nagyváradon azonban a részvétel nem érte el a 30 százalékos érvényességi küszöböt, annak ellenére, hogy az egyesüléspártiak szavazatai voltak elsöprő többségben.

A referendum első fordulójában a 189.416 a szavazásra jogosult nagyváradi közül mindössze 37.931 szavazópolgár (19,68 százalék) jelent meg az urnáknál, az ő döntő többségük 35.738 ember (a szavazók 95,82 százaléka) igennel voksolt. A nagyváradi önkormányzat ezután döntött a szavazás megismétléséről, a döntést az RDMSZ-frakció tartózkodása mellett is átvittek a helyi tanácson, így jelölték ki a június 14-ét a voksolás időpontjára.

Agresszív kampány

Az elmúlt hetekben Nagyváradon rendkívül agresszív kampány folyt, minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyen (többek között az autóbuszok és a villamosok útvonal-kijelzőin, de a rácsos szeméttárolókon, vagy épp a városháza tornyán) is szavazásra biztatják a lakosságot.

A kampány fő célja az, hogy egyrészt újra meggyőzze a szavazás fontosságáról azokat, akik első körben is igennel voksoltak, illetve, hogy az eddiginél körülbelül 22 ezerrel több igennel szavazót mozgósítson – a 30 százalékos érvényességi küszön eléréséhez ugyanis 57 ezer voksra van szükség.

A kampány fő hívószavai egyébként a gazdasági fejlődés, a versenyképesség, a több munkahely, nagyobb bérek, és a fürdőturizmus fejlesztése. Akadt olyan szórólap, melyen egyesen Hajdúszoboszló lekörözésével biztatnak voksolásra. Az Oradea Mare szlogent pedig  elég nehéz lenne értelmesen lefordítani.

Az is elhangzott, hogy 1989 óta ez lenne az országban az első közigazgatási egyesítés, ugyanakkor a polgármester azt is több alkalommal elmondta, hogy ha a június 14-i népszavazás is eredménytelennek bizonyul, azt – legalábbis ebben a választási ciklusban (jövőre helyhatósági választások lesznek) – már nem ismétlik meg azt harmadjára is. 

Most számíta(ná)nak a magyarokra is

Ilie Bolojan váradi polgármester külön felhívással fordult a város magyarságához, és szavazásra buzdított őket, mondván, hogy számarányuk „csak” egy százalékkal csökkenne a két település egyesítése nyomán. A polgármester felhívását és érveit a referendum honlapján is megtaláltuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?