Szabó Ödön: ezt a pénzt megspórolhattuk volna

„Ezt a pénzt megspórolhattuk volna” – jelentette ki a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesüléséről szóló sikertelen vasárnapi referendumról a maszol.ro-nak Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

A politikus szerint a kudarcos népszavazás legfontosabb tanulsága az, hogy a nagyváradiaknak mások a prioritásai, mint a városvezetésnek, és ezt szerinte a polgármesternek is be kellene látnia. „Arról nem beszélve, hogy a referendum költséges volt. Ezt a pénzt az uniós pályázatok finanszírozására költhette volna a város” – mondta Szabó Ödön.

Ilie Bolojan polgármesternek arról a szándékáról, hogy a későbbiekben megismétlik Nagyváradon a népszavazást, az ügyvezető elnök kijelentette: a jogászok dolga megvizsgálni, hogy ez lehetséges-e. „A polgármester azt szeretné, ha a referendumot csak Nagyváradon ismételnék meg, de úgy tudom, hogy ezt mindkét településen meg kell tenni” – magyarázta.

Szabó Ödön közölte, hogy az RMDSZ nem támogatja a népszavazás megismétlését. Megerősítette lapunknak azt az információját, hogy a szövetség tudatosan nem vett részt a kampányban. „Nem szerettük volna és továbbra sem szeretnénk, hogy a referendum román-magyar kérdéssé váljék” – szögezte le.

A politikus hangsúlyozta: egy ilyen mértékű közigazgatási átalakulás közösségi konszenzust igényel. „A referendumról szóló döntés nem konszenzusalapú volt. Ebben a kérdésben még akkor döntött a városvezetés, amikor az RMDSZ még nem volt részese a döntési mechanizmusnak. Akkor is kértük, hogy ezt gondoljuk át, keressünk konszenzusos megoldást” – fogalmazott az ügyvezető elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?