Nagy eséllyel megbukik a nagyváradi népszavazás

Vasárnap este Nagyváradon 15,2, Váradszentmártonban pedig 40,2 százalék volt a részvétel a két település egyesüléséről szóló referendumon – írja a bihon.ro.

A népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha mindkét településen a választók legalább 30 százaléka leadja a szavazatát. A nagyváradi magyarok számára nagy a tét: Váradszentmárton bekebelezésével arányuk a városban lecsökken.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezete a népszavazási kampányban távolmaradásra buzdította a magyarokat. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke az MTI kérdésére csak annyit mondott, hogy a szövetség képviselői a népszavazás kiírásáról döntő nagyváradi önkormányzati ülésen a referendum ellen érveltek és szavaztak.

A maszol.ro úgy tudja: az RMDSZ tudatosan nem vett részt a kampányban. „Tudtuk, hogy ha megszólalunk, etnikai színezetet kap a szavazás tétje, ami növelte volna a román lakosság részvételi arányát a referendumon. Így inkább hallgattunk” – nyilatkozta portálunknak egy Bihar megyei RMDSZ-es politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?