Eldőlt: megismétlik a nagyváradi referendumot

Június 14-én megismétlik a Nagyvárad és Váradszentmárton egyesüléséről szóló népszavazást a megyeszékhelyen.

Erről szombati, rendkívüli ülésén döntött a város önkormányzati képviselőtestülete. A referendum megismétlését Ilie Bolojan liberális polgármester szorgalmazta, miután a május 10-i népszavazás a nagyváradiak érdektelensége miatt érvénytelen volt. Az ülésen elfogadták a referendum menetrendjét is.

Az RMDSZ tartózkodott

A 26 fős testületben a négy jelenlévő RMDSZ-es képviselő mindkét szavazásnál tartózkodott, a négy jelenlévő szociáldemokrata párti (PSD) tanácsos nemmel voksolt, a két határozattervezet azonban a 14 nemzeti liberális párti (PNL) tanácsos megszavazta, s elégségesnek bizonyult a népszavazás június 14-i kiírásához.

A vita során Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezető arról érdeklődött, kérték-e az Állandó Választási Hatóság álláspontját az újabb népszavazásról. Ilie Bolojan polgármester azt válaszolta, hogy kérték, és a telefonos egyeztetések alapján jövő hétre várnak választ.

A frakcióvezetőnek arra a kérdésére, hogy nem kellene-e megvárni a véleményezést, az elöljáró elmondta: a határozatok törvényességét a prefektúra megvizsgálja, és jelzik, ha valami nincs rendben. A tervezetekhez Debelka Boglárka és Adrian Stanga szociáldemokrata tanácsosok szóltak még hozzá. Többek között a referendum költségeiről kérdezték a polgármestert és a jegyzőt.

„Újabb esély a nagyváradiaknak”

Eduard Florea városmenedzser elmondta, hogy a május 850 ezer lejes költségvetésből május 10-i referendum körülbelül 120 ezret megtakarítottak, ezt használják fel az újabb népszavazás megszervezésére. Ilie Bolojan polgármester kijelentette, hogy ha a második referendum is érvénytelen lesz, „legalábbis ebben a választási ciklusban” nem írnak ki egy harmadikat is.

Az elöljáró szerint azonban „újabb esélyt kell adni” a váradiaknak akaratuk kifejtésére, hiszen a május 10-én megjelentek (a szavazásra jogosultak közel 20 százaléka) majdnem 96 százaléka igennel voksolt.

Kapcsolódók

Kimaradt?