Anyuka, akiből a gyerekei faragtak vállalkozót

Nyáron lesz hét éve, hogy Wrapmama’s Shop néven Sylvester Réka elindította az első romániai webáruházat, amely babahordozó eszközöket és mosható pelenkákat kínált itthon abban az időben, amikor mindezeket csak külföldről lehetett beszerezni. Motivációt jelentett a vállalkozásban akkor még másfél éves kislánya, első gyermeke, aki számára természetessé vált, hogy játék közben babáját kendővel magára kösse. Azóta a harmadik gyermek is kinőtt a hordozóból, de a vásárlók egyre inkább motiválják az üzlet működését. Vállalkozásról és anyaságról beszélgettünk az anyák napján.

Első kisbabás édesanyáktól hallani gyakran, hogy azt hitték, rengeteg mindenre lesz még idejük a gyermeknevelés mellett, de bizony nem volt. Te mégis első gyermeked születése után fogtál bele a vállalkozásodba.

Így van, bár ez nem az első hónapokban történt, az én kislányom már másfél éves volt, amikor a vállalkozást elindítottam. Nagyon sok nő a gyermeknevelési szabadság alatt jön rá, hogy mi is az, amivel igazából foglalkozni szeretne. Sok ilyen esetet ismerek. Az illető elkezdett szappant főzni, vagy más kézműves terméket előállítani, beindítani egy vállalkozást, és aztán már nem is ment vissza a korábbi állásába. Úgyhogy nem látom egyedinek a helyzetemet. Ha az ember kihasználja a törvény adta lehetőséget, és otthon ül a két év alatt, ahogy cseperedik a gyermek, egyre több ideje van egyébbel is foglalkozni. És jó is, ha egyébbel is foglalkozik, nem csak szoptatás, pelenkázás, gügyögés van a programban.

Honnan jött az online bolt ötlete?

Úgy kezdődött, hogy eldöntöttem az első gyermekemnél már, hogy hordozni akarom. Láttam, hogy a babakocsi nem a legpraktikusabb eszköz a közlekedésre, nem lehet bemenni vele sehová, vagy kint kell hagynod, vagy mindenen át kell döcögtetni, a járdaszegélyek is a legtöbb városban elég magasak. Beszereztem egy hagyományos kengurut, de nem voltam elégedett vele. Az első hordozókendőm egy házilag készített volt, aztán külföldről szereztem be egy igazi szövött hordozókendőt. Nálunk nem lehetett akkoriban hordozóeszközöket beszerezni. A hordozás aztán nagyon előnyösnek bizonyult a hétköznapokban: a gyereknek is jó volt, nekem is jó volt, tudtam közben jönni-menni, főzni, élni. Már két-három hónapos korától hordoztam Ágnes lányomat.

Tíz hónapos volt, amikor csíkszeredai anyukákon keresztül hallottam a mosható pelenkáról, és beláttam, hogy mennyire hasznosak ezek a termékek is, és magam is kipróbáltam. Elkezdtem blogot írni hordozós és pelenkás tapasztalataimról, és román meg magyar fórumokon olvasgattam meg írogattam a témában. Egy magyarországi portálon találkoztam virtuálisan több erdélyi anyukával, akik aztán vásárlóim lettek. Látva az igényeket és a hiányt, ott született meg bennem az ötlet, hogy boltot indítsak.

Eleinte csak hordozókendőket és mosható pelenkákat forgalmaztál?

Igen. Először kétfajta szövött kendő volt és egy-két fajta mosható pelenka. Ennyi. Aztán az évek során fokozatosan bővült a kínálat. A hordozókból és pelenkákból többféle típus és márka van már raktáron, illetve környezetbarát tisztítószereket, biokozmetikumokat, baba-mama ruhákat is forgalmazunk – de csakis olyanokat, amelyek minőségével mi is elégedettek vagyunk.

Kik a vásárlóid, mit keresnek leginkább? Hány csomagot postázol naponta?

Az elmúlt években nagyon megsokasodott azoknak a fiatal szülőknek a száma, akik rájöttek, hogy milyen jó dolog a hordozás, és már kezdettől hordozni akarják a gyereküket. A mosható pelenkákat, a környezetbarát tisztítószereket, biokozmetikumokat is azok a szülők választják, akik egy kicsit utánaolvasnak a dolgoknak, és kérdéseket tesznek fel, hogy mi miért jó a gyereknek, és jó-e egyáltalán. Mivel a boltnak a fő profilja a hordozók és a mosható pelenkák, ezekből árulunk a legtöbbet, de van úgy, hogy bizonyos terméket időszakosan többen keresnek, aztán szünet következik.

Râmnicu Vâlceatól Csíkszentsimonig, Tulceatól Nagyváradig, nagyrészt városiak rendelnek. Gyakran van olyan nap, hogy tíz-tizenöt csomagot küldök, olyan is van, hogy ötöt. Azt is lehet érzékelni, hogy mikor kapják meg az anyukák a gyest. Nem próbáltam meg statisztikát készíteni, de nincs is időm és kapacitásom (nem is akarok) számokkal foglalkozni. A fő, hogy van igény a boltra, érzékelhetően egyre nagyobb még akkor is, ha közben már megjelentek a piacon konkurens vállalkozások is. Engem motivál, hogy hozzájárulhatok ahhoz, hogy minél több kisbaba mosható pelenkában és hordozva növekedjen. Hiszem, hogy a hordozás segítségével a biztonságosan kötődő gyermek később magabiztosabb, önállóbb, kezdeményezőbb, érzelmileg stabilabb, kapcsolataiban kiegyensúlyozottabb lesz.

Arra gondoltatok, hogy kölcsönöznétek is dolgokat?

Igen, van ilyen lehetőség a hordozóeszközöknél. Nem kölcsönzünk hosszabb időtartamra, hanem bizonyos csatos hordozókat vagy akár hordozókendőket is kölcsön adunk egy hétre. Ha aztán vásárolnak is tőlünk hordozót, akkor a kölcsönzési díjnak a 90 százalékát visszaadjuk. 25 lej egy hordozóeszköz egy hétre, de vásárlás esetén 20 lejt ebből visszaadunk. Ha kettőt kérnek kölcsön, akkor 35 lejért adjuk. Most már olyan sok csatos hordozó van, hogy nehéz eldönteni, ki melyiket vegye, ezért fontos, hogy a szülők többet kipróbáljanak mielőtt kiválasztják a szükségleteiknek, testalkatuknak megfelelőt.

Telefonon, interneten is meg szoktak keresni kérdésekkel a vásárlók?

Elég gyakran van, hogy hosszabb telefonbeszélgetéseket folytatok ügyfelekkel, míg kiválasztjuk a nekik megfelelő terméket. Interneten csak a képeket meg a leírásokat látod, úgyhogy sokan vannak, akik felhívnak, és kérdezősködnek. Van, aki még nem látott hordozót közelről, vagy nem tudja, hogy mi lenne számára a jó választás, meg kell kérdeznie.

Az újszülöttek számára legalkalmasabb hordozóeszköz a kendő. Van ebből rugalmas, ami egyfajta trikóanyag, és kb. 7–8 kg-ig jó. A gyártók szerint tovább is, de a tapasztalat szerint nem bírja. Van szövött hordozókendő is, amit születéstől akár két és fél éves korig is lehet hordani. Sokféle kötést meg lehet tanulni. Eleinte inkább elől hordozzuk a babát, aztán tehetjük hátra vagy csípőre. Amikor már nagyobb a súlya, hosszabb sétákra kényelmesebb háton hordozni.

A csatos hordozókról megoszlanak a vélemények. Sokan szeretik, mert nem kell megtanulni a bonyolult kötéseket, csak két mozdulat és kész. A gyártók próbálnak mindenféle megoldást kitalálni: szűkítőt, párnácskát, hogy az újszülöttnek is jó legyen, de megesik, hogy a szűkítőt az első két hónap alatt már kinövi a baba, viszont még nem elég nagy ahhoz, hogy ne kéne spárgáznia a hordozóban az M alakú helyes lábtartás helyett. Inkább javallott megvárni a 6–8 hónapos kort, amikor a baba önállóan ül, áll. A gyártók próbálnak az igényeknek megfelelni, a szülők is keresik azt a hordozót, amit kezdetektől végig használhatnak, de a szövött kendőn kívül nincs ilyen igazából.

A pelenkáknál is hasonlóan van: nagy a választék, ezért általában felteszik a kérdést, hogy nekik személyesen mit ajánlok. És ez így van jól. Akinek beválik, amit mondok, az általában visszatér még vásárolni. Sikerélmény nekem is, ha a vásárlók elégedettek azzal, amit ajánlottam.

Mondhatni, hogy van némi anyai örökség a lendületedben, vállalásodban?

Biztosan van. Édesanyám egyedül nevelt fel engem és a testvéremet, és azt láttam, hogy folyamatosan sokat dolgozott értünk, világéletében aktív volt.

Gondoltál már arra, hogy mit üzensz, mit szeretnél üzenni a gyermekeidnek azzal, amivel foglalkozol, és ahogyan csinálod?

Azt látom, hogy néha a legkisebb kislányom is felköti magára a babáját, és ő is hordozza. Egyértelmű előttük, hogy majd, amikor kisbabájuk lesz, ők is fogják hordozni. Ezt a szemléletet, amit képviselek a gyermeknevelésben, ha nem is tételesen adom át, mégis értik, veszik az adást. A hordozás nem csak arról szól, hogy bepólyálom a gyereket egy kendőbe, hanem hogy odafigyelek rá, az igényeire, szükségleteire, hogy jelen vagyunk egymás életében.

Milyen érzésekkel tölt el, hogy anyák napja van?

Jó érzésekkel. Szeretem, hogy három gyermek édesanyja lehetek. Most, hogy már nagyobbak, jó látni, hogy együtt milyen jól eljátszadoznak, néha olyan, mint egy óvoda. A 8, 5 és 3 éves gyermek egymás mellett megtanulhatja azt is, hogy figyeljenek oda a másikra.

Lehet, hogy nincs ilyen, vagy mindenkinek a sajátja az, de szerinted milyen az ideális anya?

Fontos a gyerekeknek az, hogy az anya összhangban legyen önmagával, hogy kiegyensúlyozott legyen. Ehhez persze társ is kell. Akkor tud valaki igazán kiegyensúlyozott anya lenni, ha nem egyedül kell megteremtenie a családot, hanem a társa is aktívan részt vállal a gyerekek nevelésében, és ha a szülők kölcsönösen támogatni tudják egymást. Ha az anyának a boldogságához az kell, hogy hamarabb menjen vissza dolgozni, akkor ne tétovázzon. Ha valaki teljes állású anyaként érzi magát igazán jól, akkor éljen úgy. Nem hiszem, hogy van általános recept.

Kapcsolódók

Kimaradt?