Megéri játszani, megéri játékot árusítani

A játékbolt ötletét a legtöbb forgalmazónak az adja, hogy saját igényei szerint szeretne játákot vásárolni gyermekeinek vagy a családban és baráti körben élő gyermekeknek, ám az átlagos piac ezt nem teszi lehetővé. Rosszminőségű, olcsó termékekkel tele vannak a nagy bevásárlóközpontok és a sarki üzletek, a neves játékgyártó márkák pedig szinte elérhetetlen árban érkeznek a romániai vásárlókhoz.

Játékbolt, magyar játékokkal is

Az ország legnagyobb magyar nyelvű internetes játékboltjának a „szüleivel” beszélgettünk gyermeknap alkalmából játékokról, gyerekkorról nemcsak gyerekszemmel. Az immár ötödik éves, marosvásárhelyi vállalkozás hamar kinőtte magát, saját üzlethelyisége is van.

„Az ötlet úgy született, hogy a családban lévő gyerekeknek készültünk vásárolni, de semmi olyat nem találtunk, amit szívesen megvásároltunk volna: fajátékot, magyarul beszélő játékot, magyar társasjátékot – idézte a kezdetet a maszol.ro-nak László Enikő, Nimród és Bence édesanyja. Férjével, László Róberttel együtt elsőként helyi és külföldi gyártókat, forgalmazókat kerestek, utána már minden annyira könnyen ment, hogy máris kellett keresni az üzlethelyiséget. Menet közben eljátszadoztak a gyártás fogalmával is, ám ennek a jogi oldala és a termékek szabadalmaztatása annyira körülményes, hogy egyelőre nem vágnak bele.

A játékboltban mintegy 5000 féle játék képviseli magát 80 játékcsaládban, 150 gyártótól. A vállalkozás vezetőit pedig a minőség vezérli. Kínálatukban első helyen szerepel a közép- és felső kategóriájú minőség. Újabb termékcsaládok kiválasztásánál is az a szempont, hogy csakis olyat forgalmazzanak, amit saját gyermekük kezébe is nyugodt szívvel adnának. Így a választéknak jelentős része fajáték, hisz ez volt a vállalkozás létrejöttének is az indoka.

Ám a vásárlóközönség moderált érdeklődést tanúsít a természetes alapanyagokból készült játékok iránt, inkább a tudatos szülők azok, akik a fából, rongyból, papírból, üvegből, kerámiából készült játékokat részesítik előnyben. Ezért is döntött úgy Enikő és Róbert, hogy felveszik kínálatukba  az úgynevezett „divatos” játékokat, de azokból is szigorúan csak a minőségit forgalmazzák.

„A keresett, illetve a kedvenc játékokat mindig a reklámok határozzák meg, mondhatni, a nagy importőrök” – magyarázta Róbert. Viszont léteznek „örökzöld” játékok, amelyek tizenöt évvel ezelőtt is kedvencek voltak, és vélhetően még tíz év múlva is azok maradnak, ilyen például a Lego, a Gazdálodj okosan, a Monopoly, a römi, a fa építőkockák vagy a Barbie baba.

A játékboltosok korán felismerték azt, hogy a vállalkozásnak interneten a helye, jelenleg is ez a fő jövedelmező, mintegy 65 százalékban. Viszont a népszerűsítésben elengedhetetlen a fizikai megjelenés, szereplés vásárokon, kirakódókon, standokon, hogy a közönség tudomására jusson, nem csak a nagy bevásárlóközpontokban lehet játékot vásárolni, ráadásul választékosat ott nem is igazán találni. 

„Vödörben” fürösztve, „rongyban” hordozva

A játékbolt vezetői úgymond saját gyermekeik igényeire szabják a vállalkozást. Így történt az, hogy második fiúk születését követően a játékok mellett egyéb hasznos kellékkel is bővült a kínálat, mint például a szokatlan, vödör-formájú kiskádak vagy a babahordozók. Mindkét termékcsalád furcsának, egyedinek számít.

A kádacska például alakjában egy vödröt idéz, vagy nagyobbacska konyhai mixert. Óriási előnye, hogy a baba ugyanúgy ül benne, mint az anyaméhben, tehát egy számára ismert helyzetet idéz, ami megnyugtatja őt, biztonságban érzi magát benne.

Ugyanezt a célt szolgálják az ergonomikus babahordozók is, amelyben a pici, anyja testéhez simulva, biztonságérzetben tapasztalja meg a külvilágot. „Pici babánk is hordozott baba, és Tummyban fürdetett baba, ezért gondoltuk, hogy mást is érdekelhet a korai gyereknevelésnek, gondozásnak ez a formája, így ezt is beépítettük a kínálatunkba” – fogalmazott a vállalkozó anyuka.

A kereslet ezekre a termékekre megoszlik, egyelőre többnyire ferde szemmel vizsgálgatják a „fürdetődézsát” a kliensek, Enikő szerint még hosszú időbe telik az új elfogadása.

Minden játék örömforrás, ezért megéri harcolni

A játékboltosoknál otthon rendkívül nagy sikere van a szögnek, kalapácsnak, csendesebb estéken pedig a sima papírlapnak, amiből csákó készül színezés előtt vagy után. Nagymamáéknál pedig a kukoricacsutka, -háncs és a sógyurma varázslatosan megelevenedik a drága játékok mellett. Mint mondták, kicsi fiúknak egyelőre mindegy, hogy mivel játszik, csak zörögjön és lehessen rágni, nagyobb testvére pedig a kreatív játékokat szereti, amiből kénye-kedve szerint építhet.

„Akinek van gyermeke, az tudja, mekkora felbecsülhetetlen érték a gyermeknek szerzett öröm, ebből következik az, hogy érdemes és szükséges vállalkozás a játékbolt még akkor is, ha rendkívül fáradtságos és sokszor bosszantó tud lenni a multikkal felvett harc” – összegezte Róbert a vállalkozást, aki egyebek mellett a játékoknak is köszönheti gyermekkori álmainak a beteljesedését, régiautó gyűjteményét. Enikő pedig ma is őrzi a fából készült kis babaszoba- és konyhabútort, kislánykora kedvencét.

 

Kimaradt?