Nosztalgiázós volt a 25. Szent György Napok

Áttekinthetőre, szellősebbre, nosztalgiázósra sikerült a vasárnap este lampioneregetéssel véget ért 25. Szent György Napok. A szervezők idén szakítottak fesztivál jelleggel, és a rendezvénysorozat negyed évszázados, ünnepi kiadása újra városünnep jelleget öltött. A hét végén főként a nosztalgia hangulatot idézték meg a fellépő együttesek, amelyekre vevők voltak a sepsiszentgyörgyiek, így minden este sikerült megtölteni a város új főterét.

A zárókoncertet a legendás LGT együttes tagjaiból álló Zenevonat együttes adta, akik a népes közönséggel együtt énekelték legnagyobb slágereiket. Azt megelőzően örökzöld slágerekre bulizhattak Bonnie Tylerrel, a vasárnap délután hangulatát pedig Luiza Zan, Sepsiszentgyörgyön élő jazzénekesnő biztosította. Az idei Szent György Napok során több ezres tömeg bulizott többek között a Pokolgép, Karthágó nosztalgia-dalaira, de Andra, Vunk, a Balkan Fanatik slágereire is.

 A bóvlivásár elmaradása is üdítően hatott, hiszen helyette a hagyományos Szent György-napi kézműves vásárt szerveztek. A legkisebbeket a „Csíkos, Kockás, Pöttyös gyermekek tere ” szórakoztatta a Bodok szálló előtt. A várost a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál is felpörgette, tucatnyi zenekar kínált emberközeli zenei élményt. A kARTa Session helyszín az alternatív zenei és művészeti eseményeknek biztosított teret.

Idén viszont visszafogottabbra sikeredett a Székely Nemzeti Múzeum udvarán berendezett Kultúrkert, amely az újraszervezés miatt nem találta meg célközönségét, ahogyan a múzeumkertből egy Olt utcai udvartérbe költöztetett Borudvar is szerényebb népszerűségnek örvendett, mint az elmúlt években. A polgármesteri hivatal udvarán berendezett Ifjúsági Udvarban napközben hangulatos foglalkozásokat, esténként koncerteket kínált a fiataloknak. Az idei Szent György Napokon közel 300 programpontra került sor nyolc nap alatt.

Pro Urbe-díjakat adtak át

A 25. Szent György Napok zárónapján, vasárnap ünnepélyes keretek között adták át az idei Pro Urbe­-díjat a könyvtár dísztermében. Sztakics Éva alpolgármester emlékeztetett, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata az 1997­ben létrehozott kitüntetéssel azoknak a személyiségeknek a munkáját köszöni meg, akik a várost és lakóit mindenkor a legjobb tudásuk szerint szolgálták önzetlenül, „pénz és taps” nélkül.

Az ünnepségen Antal Árpád polgármester Orbán Viktor magyar miniszterelnököt idézve a közös szolgálatról, küldetésről beszélt. Az erdélyi magyarságot egy testhez hasonlította, melynek a feje Kolozsvár, a lába Székelyföld, a keze Partium, a szíve a szórvány, és minden erdélyi magyar ember egy ­egy sejt a szervezetben.

Az önkormányzat döntése értelmében idén Szilágyi Zsolt előadóművész, karnagy kapta a kitüntetést, illetve posztumusz Pro Urbe ­díjat adományozott a város Albert Álmosnak, Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterének. Az ünnepélyen fellépett a Vox Humana kamarakórus. Jelen voltak a helyi tanácsosok, a testvérvárosi küldöttségek tagjai, a korábbi években díjazott sepsiszentgyörgyi személyiségek is.

Gazdasági eseményekben is gazdag volt a Szent György Napok

A városünnep gazdasági eseményei között volt piknikezéssel egybekötött üzletember-találkozó, turisztikai expó, üzleti kávéház és székelyföld digitalizációjáról gondolkodó „észművesek”. A 20 éves Asimcov (kis- és középvállalkozók szövetsége) péntek délelőtt a 10 éves Vállalkozói Inkubátorházban divatbemutatóval ünnepelt, majd bemutatkoztak a vállalkozói szövetség szakmai tagozatai és rámutattak, hogy Sepsiszentgyörgy Románia klaszteresedési folyamatának bölcsőjeként is szolgál.

Az ünneplés a Vállalkozói Inkubátorház udvarán egy piknikezéssel egybekötött laza üzletember találkozóval folytatódott, majd az összegyűlt vállalkozók és gazdasági szakemberek mindannyian levonultak a városközpontba a Travel&Fun turisztikai expóra. Az Erzsébet park melletti útszakaszon felállított sátrakban harmadik alkalommal szerveztek városnapi turisztikai vásárt ahol hazai és magyarországi nyaralásokat kínáltak tíz százalékos kedvezménnyel.

A turisztikai vásár elhelyezése ideális volt, hiszen a két oldalról nyitott kiállítási sátrakon szinte minden arra járó átsétált, az már a mintegy 30 kiállító ügyességén, népszerűsítő anyagainak látványosságán múlott, hogy sikerült-e magára vonnia a figyelmet. Édler András a szervező, kereskedelmi kamara elnöke rámutatott, hogy Kovászna megye üzleti forgalmának mindössze 2 százalékát teszi ki a turizmus, de természeti erőforrásaink hatékonyabb kihasználására tett erőfeszítések lassan beérnek és eredményeket hozhatnak.

Elemzést mutattak be Székelyföld helyzetéről

Gazdaságfejlesztési munkakonferenciát szervezett Sepsiszentgyörgyön a Nemzetstratégiai Kutatóintézet. Az eseményen mutatták be először a Székelyföld fejlesztésének és fenntarthatósági tényezőinek vizsgálata című tanulmányt, amely alapján meghatározzák azt az öt-hat kiemelt fontosságú kérdéskört, amelyekhez az elkövetkezendőkben megkereshetik az anyagi forrásokat.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint Székelyföld tekintetében hiánypótló munkáról van szó. Az elmúlt huszonöt évben nem készült ilyen szintű látlelet Székelyföldről – mondta Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője. A kiadványban külön-külön ismertetik a székelyföldi megyéket, de megtalálható benne a történelmi Székelyföld átfogó gazdaságfejlesztési elemzése is.

Nagy Benedek, a kutatás projektvezetője elmondta, a kiadvány jóval több mint Székelyföld gazdaságának belső állapotfelmérése: statisztikákra, mozgósítható erőforrásokra alapozva a mezőgazdaság, a turizmus, az ipar és egyéb fontos gazdasági szegmensek fejlesztési lehetőségeiről végeztek elemzést. Ennek köszönhetően olyan fontos következtetéseket vontak le a kutatók, miszerint a székelyföldi megyék nem számítanak eltartottnak, a régióból külföldre emigrált személyek száma pedig megközelítőleg 80 ezer fő, ami Kovászna és Hargita megye összlakosságának több mint tíz százaléka.

Kapcsolódók

Kimaradt?