Kiborult a gyorshajtóktól a legnépszerűbb román rendőr

Szerte a világban rejtett radarokkal is figyelik a gyorshajtókat, a román rendőrség azonban jól láthatóan, a szolgálati autóban méri a sebességet – válaszol az ország egyik legnépszerűbb rendőre azokra a kifogásokra, hogy a hazai rendőrök sok esetben „leselkedve” követik a forgalmat.

A belügyminisztériumot és a rendőrséget sok esetben nyilvánosan kritizáló Marian Godina szerint a hazai gyakorlattal szemben sok európai országban is álcázott radarkészülékeket működtetnek. Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a sofőrök sok esetben nem tartják be a szabályokat, és bírság esetén csak kifogásokat keresnek. Godina úgy fogalmaz: „én végzem a dolgom: értesítem a családtagokat, hogy hozzátartozójuk elhunyt közlekedési balesetben, és névvel meg személyi számmal ellátott papírossal cetlizem fel az összeroncsolódott gépkocsikból kivágott holttesteket”.

A rejtett sebességellenőrzések egyébként Európa számos országában valóban elfogadott gyakorlatnak számítanak. Az Egyesült Királyságban esetenként közúti jelzőtábla mögé helyezik a sebességmérő készüléket, míg Németországban szemetes kukához hasonló tárgyakban rejtik el a traffipaxokat – írja a baleset-megelozes.eu.

Norvégiában az erdő fái közül is mérik a gyorshajtókat, Svájcban pedig a sebességmérő készülékek „sajt” festésű dobozokban, utak mentén elhelyezett jelzőbójákban, vagy éppen közúti alagutakban is elhelyezhetők.

A civil jellegű rendőri személygépkocsikban és motorkerékpárokban elhelyezett miniatűr kamerákat az Európai Unió számos tagállamában nagy eredményességgel alkalmazzák. Ilyen esetben a többi jármű sorában haladó, mérőeszközzel szerelt rendőri jármű gyakorlatilag észrevehetetlen a többi közlekedő részéről.

Több EU tagállam közúti közlekedési szabályai még azt is lehetővé teszik (Németországban, Ausztriában, Finnországban stb.), hogy a sebességmérő eszközzel felszerelt rendőrségi járművek a „követő típusú” sebességmérés során a megkülönböztető jelzés használata nélkül is túllépjék a megengedett sebességhatárokat, azzal a kitétellel, hogy ez nem járhat a többi közlekedő biztonságának veszélyeztetésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?