Befejezéshez közeledik a sepsiszentgyörgyi kórház tíz éve tartó felújítása

A végéhez közeledő munkálatokat, a korszerű eszközökkel felszerelt műtőket, fertőtlenítő termet, laboratóriumokat, kórtermeket, és járóbeteg rendelőt mutatták be a sajtónak csütörtökön a dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a Kovászna megyei önkormányzat vezetői.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint a megyei önkormányzat egyik legjelentősebb beruházásai közé tartozik a megyei kórház felújítása, amelynek építési munkálatai 30 millió lejbe, az orvosi műszerek és felszerelések beszerzése összesen 27 millió lejbe kerültek. Az új orvosi eszközöket jövő héttől megkezdik használni a szakemberek, hiszen a műszerek kezelési módját már elsajátították - fogalmazott Tamás Sándor, aki szerint a munkálatok során megerősítették egyes épületek szerkezetét, tűzlépcsőket alakítottak ki, külső és belső lifteket, orvosi gázellátó rendszert szereltek be, öt új, a megyében egyedinek számító műtőt, és laboratóriumokat szereltek fel, emellett korszerűsítették a kórtermeket, a lépcsőházakat és leszigetelték a teljes épületegyüttest.

Tervek szerint június 30-án a háromszéki emberek egy teljesen felújított, uniós elvárásoknak eleget tevő kórházat vehetnek igénybe, így a beruházás által megfelelő körülményeket és feltételeket tudunk biztosítani az egészségügyi ellátás terén” - tette hozzá a tanácselnök.

András-Nagy Róbert, a megyei kórház menedzsere elmondta, az elkövetkezőkben működésbe helyezik a műszereket, tesztelik az elektronikai rendszereket, kipróbálják a műtők felszereltségét, és üzembe helyezik a légbefogó rendszereket. December 31-re mindegyik szakosztály használatba veszi a végleges helyét. Új helyet kap az intenzív terápiás osztály, a laboratóriumok, a pályázat keretén belül új kórházi ágyakkal is bővül a kórház a más műszerezés, sterilizáló, és műtő felszerelések mellett.

A kórház korszerű felszerelését követően az egészségügyi  személyzet beteghez való viszonyulásán kellene még változtatni, véli Antal Álmos. A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója szerint a betegek részéről a legtöbb panasz a kórházi alkalmazottak viselkedésére vonatkozik és ez rontja az intézmény megítélését. Antal Álmos szerint a kórházban dolgozó orvosoknak egyenrangú félként kellene kezelniük a betegeket és hozzátartozóikat. Az orvosigazgató sérelmezte, hogy kollégái a rájuk nehezedő nyomás miatt néha durván beszélnek a betegekkel. „Szerecsenmosdatás zajlik”, nyilatkozta Antal Álmos, aki szerint a kórház etikai bizottsága megvizsgálja a panaszokat, de egy bejelentésnek sem lett következménye.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?