Fél év múlva lesz korszerű kórház Sepsiszentgyörgyön

Fél évvel meghosszabbították a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf megyei sürgősségi kórház felújított épületének átadási határidejét.

A Kovászna megyei önkormányzat él azzal a lehetőséggel, hogy a pályáztató 2016. június 30-ig meghosszabbította az európai uniós projektek lezárásának határidejét, így jövő évben a megyei önkormányzat saját költségvetéséből fogja az elmaradt tízszázaléknyi részt, 5.250.000 lej értékben megvalósítani. A kórház korszerűsítése mintegy 80 százalékban elkészült, de a kivitelező megfeszített tempóban dolgozik, hogy év végéig sikerüljön 90 százalékban befejezni a beruházást.

A háromszéki önkormányzat vezetői a sajtó munkatársaival együtt hétfőn megtekintették  a sepsiszentgyörgyi kórházban zajló munkálatokat. Tamás Sándor tanácselnök rámutatott: a kivitelezés viszonylagos késése a közbeszerzési eljárás bonyodalmaknak tudható be. „Az építkezés nem olyan, mint egy patikamérleg, számos előreláthatatlan probléma adódik”  - fogalmazott Tamás Sándor. 

András-Nagy Róbert, a kórház menedzsere szerint a különböző osztályok elhelyezésének tekintetében is lesznek változások: az alagsorban a sürgősség és a röntgen, a földszinten a szülészet, a járóbeteg rendelők, irodák és laboratóriumok kapnak helyet, az első emeleten az intenzív terápia osztály, a műtőblokkok és ortopédia, a második emeleten a sebészet, a harmadikon pedig a kardiológia és nőgyógyászat kap helyet. A negyedik szinten a szülészet és újszülött osztály, az ötödiken pedig a gyermekgyógyászat lesz.

Azt szeretnék, hogy a felújítás után barátságosabb környezet fogadja a betegeket, valamint az ott dolgozókat, ezért színvilágában is gazdagabb lesz az épület. A projekt másik jelentős hozadéka, hogy a kórtermekbe, műtőkbe kezelt levegő ömlik be a sterilitás, a fertőtlenítés céljából, mondta a kórházigazgató.

Teljes mértékben leszállították a kórházba az új, nyugat-európai standardoknak megfelelő orvosi műszereket, műtőasztalokat, az azokhoz tartozó felszereléseket, műtőlámpákat, amelyeknek már a tartozékait fel is szerelték, de elhelyezésre várnak az intenzív terápiás ágyak is. A műszerezést leszállító Vamed Románia cég igazgatója, Besenyei István arról biztosította az érdeklődőket, hogy a munkálatok befejeztével szakembereikkel felszerelik és üzembe helyezik a műszereket, valamint a kórházban dolgozókat megtanítják azok használatára. 

A 15 éve a sepsiszentgyörgyi kórházban dolgozó Bodó Judit szülészeti asszisztens elmondta: „A korszerű felszerelés megkönnyíti a munkát és a betegek itt tartózkodását is kellemesebbé teszi. A szülészeten hűtővel, tévével, teljesen felszerelt fürdőszobával, ágyakkal és szalagfüggönnyel felszerelt kórtermek vannak. Eddig nagyon sokszor tapasztaltuk azt, hogy más városba vagy esetleg megyébe mentek el szülni a kismamák, de a kialakított izolátornak, a külön szobának köszönhetően egyre többen jönnek hozzánk is. Úgy gondolom, hogy ami a betegek biztonságát és kényelmét illeti, hogy meg van minden a sepsiszentgyörgyi kórház szülész osztályán.”

Tamás Sándor tanácselnök rámutatott: céljuk a háromszéki egészségügyi rendszer korszerűsítése, és 2010 óta, amióta Cseke Attila miniszter decentralizálta a kórházakat Kovászna megyében jobb az egészségügyi rendszer működése. Az évente több tízezer beteg ellátását biztosító Kovászna megyei kórház mellett fontos a baróti, kézdivásárhelyi és kovásznai egészségügyi központok, valamint a vidéki orvosi rendelők korszerűsítése és fenntartása is, amit helyi forrásokból oldanak meg. 

Kimaradt?