Felmérés: a PSD győz a helyhatósági választásokon

A Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei és helyi tanácsosi jelöltlistája kapná a legtöbb szavazatot, ha vasárnap tartanák a helyhatósági választásokat Romániában – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Az Inscop felmérése szerint a PSD-nek 38,4 százalékos, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) pedig 36,7 százalékos a támogatottsága. A Népi Mozgalom Pártjának (PMP) jelöltlistáira a választók 5,5 százaléka, az RMDSZ-ére 5,1 százaléka szavazna. A további sorrend: ALDE 4,1, M10 1,6, UNPR 1,2, PRM 1,2, PSRO 1, PRU 0,7 és PNTCD 0,6 százalék. Független tanácsosjelöltre a választól 1,9 százaléka szavazna, valamelyik más pártra pedig 1,6 százalék. 

A megkérdezettek 57,7 százaléka nyilatkozta azt, hogy részt vesz a helyhatósági választásokon, ám csak 44,3 százalék döntötte el, hogy melyik párt listájára üti a pecsétet, 13,4 százalék a bizonytalanok aránya. A választók 27,7 százaléka szavazna valamelyik új párt jelöltjére, 41,9 százalék a már ismert politikai szervezeteket preferálja.

A felmérésből kiderül az is, hogy a szavazók nagyobb arányban (45 százalék) támogatják egyfordulós polgármester-választást, mint a kétfordulóst (39,1 százalék). Közel 16 százalék nem tudta eldönteni, hogy melyik választási módozatot preferelná, vagy nem válaszolt a kérdésre.

A megkérdezettek leváltanák a hivatalban lévő polgármestert: a mandátumát töltő elöljáróra 37,8 százalékuk szavazna, más jelöltre pedig 38,3 százalék. Közel 20 százalék a bizonytalanok aránya, 4,1 százalék pedig nem tudott válaszolni a kérdésre. 

Rossz hír a bűnvádi eljárás alatt lévő polgármestereknek, hogy a szavazók 82,6 százaléka nem választaná őket újra. Az Inscop felmérése az Adevarul megrendelésére készült március 21-28. között 1063 fős mintán, a hibaküszöbe 3 százalékos.

Kapcsolódók

Kimaradt?