GastroPan: pékek, cukrászok, szakácsok találkozója Marosvásárhelyen

Szakmai bemutatókkal, megbeszélésekkel, kóstolással, versennyel, sok résztvevővel gazdag kiállítást szerveztek Marosvásárhelyen az elmúlt három napban, ahová a pék, cukrász szakmák és a gasztronómia legújabb technológiáit és technikai berendezéseit hozták el a világ és Románia vezető szakmai cégei, szállítói és gyártói.

Ahogy Váradi János szervező fogalmazott, a GastroPan Expo súlyát a világban az a tény jellemzi leginkább, hogy az európai és világszervezetek vezetői személyes jelenlétükkel tüntetik ki a rendezvényt. A két kiemelt szakmai szervezet az UIBC (Pékek és Cukrászok Világszövetsége) és a HOTREC (Európai Szálloda és Éttermi Szövetség) vezetői szinten képviseltették magukat. Jelen volt Ilonka Boldizsár az UIBC alelnöke és Dr. Niklai Ákos a HOTREC alelnöke. Ilonka Boldizsár kezdetektől fogva szívén viseli a nagyszabású rendezvény sorsát, Niklai Ákos, a magyar szállodaipar és gasztronómia világszerte elismert személyisége, civilben Budapest egyik gasztronómiai jelképének, a Kárpátia Étteremnek a tulajdonosa először vett részt a háromnapos rendezvényen.

A President Hotel kiállítótermében, ezer négyzetméteren 25 országból érkezett, több mint száz kiállító mutatta be az általa készített, vagy forgalmazott termékét, édességipari, pékipari termékeket, az azok előállításához szükséges alapanyagokat, gépeket.

Míg az előző években bárki bemehetett a kiállításra, az idén egy internetről letöltött és kinyomtatott ingyenes belépővel lehetett ezt csak megtenni. Az elmúlt vásárokon ugyanis többször megtörtént az, hogy olyan nagyszámú tömegek is ellátogattak a rendezvényre, akiket csupán az ingyen-kóstolás lehetősége vonzott, és megrakott reklámszatyrokkal távoztak, ami a kiállítás színvonalát is, de a város hírnevét is rontotta a máshonnan érkező szakemberek előtt. Aki viszont magával hozta a kinyomtatott belépőjét, az megcsodálhatta a hatalmas és fantáziadús tortákat, amelynek zöme a velencei karnevál hangulatából ihletődött, vagy a kenyértésztából készült mesejeleneteket bemutató kompozíciókat, megkóstolhatta a fagylaltkészítményeket, a helyben sült péksüteményeket, a különféle barna, vagy teljes kiőrlésű lisztekből, magokkal dúsított, házias jellegű kenyereket.

A zöldséges standokon nem csak a különleges zöldség- és gyümölcsszobrok vonzották a nézelődőket, de hasznos ötleteket is kaphattak a hámozók, kések használatával, vagy a karalábé, répa, burgonya pucolásával, szeletelésével kapcsolatosan. Akit érdekelt az az asztalterítékekből meríthetett ötletet, vagy a hidegtálak elrendezéséből. A marcipán- és cukorpaszta figurákat helyben, a látogatók szeme előtt készítették, és rakták fel a tortákra.

A Lajosmizséről érkezett Rimóczi-Art csokoládé és grillázs szalon standján a csokládégyurmától a grillázskolbászig, a vörös áfonyával és sárgabarackkal töltött és sült marcipántól, a cukorpasztából készült orchideákig mindenféle ízesítésű csokoládé, bonbon, cukor- és csokidrazsé kapható volt. A gépek, modern eszközök főleg a szakmabelieknek mondott többet, a konyhában jártasok a fűszertartókat, evőeszközöket, tányérokat, poharakat csodálhatták meg.

A GastroPan kiállítás több szakmai verseny helyszíne is volt, cukrászok, pékek és szakácsok legfelkészültebb tagjai, több mint kétszázan keltek versenyre, az Év Kenyere, az Év Tortája, vagy a GastroPan Kupa érdekében, de a tésztaszobrászok, a cukrászok tortadíszítő versenyét, a zöldség- és gyümölcsfaragók vetélkedőjét is megszervezték. A verseny lényege a hagyományápolás volt, a szakmai hagyományoknak a beépítése a naponta elkészített termékekbe.

Az idén az Év Kenyere versenyt két kategóriában hirdették meg: az ipari módon, illetve a házilag készített kategóriában. Az elsőben Baboia Doina, a Vel Pitar SA pékje remekelt, a második kategóriában pedig Beldiman George, az Adriana Bolgiu SNC pékje vitte el a díjat.

A 2016-os év legjobb terméke címet a napraforgómagos és lenmagos teljes kiőrlésű kenyér és a Julf Cake torta nyerte el. Ez utóbbi egy különleges torta, melyet Cazacu Elena Ada, a Vipp Fashion cukrásza készített és amely egy 100 éves, hagyományos recept újragondolásával jött létre.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?