Ismét díjazták a Diószegi pékséget

A sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség sorban harmadszor nyert első díjat Románia legnagyobb pékversenyén, a Gastropanon, a tésztából készült művészeti alkotás kategóriában. Diószegi László a román királyi család szinajai kastélyának kenyértésztából készült makettjével és kolbászos, krumplis, székely házikenyérrel is benevezett a marosvásárhelyi pékversenybe.

A Gastropan idei kiírásának feladványa szerint egy romániai emlékművet kell megformálni kenyértésztából, ezért a Diószegi pékség cukrászmestere, Farkas Ferenc két hónap alatt a Peleș-kastély makettjét készítette el kenyértésztából.

A Gastropan pékverseny szakmai részére a Diószegi pékség egy kereskedelemeben nem forgalmazott kenyérrel nevezett be, amihez Magyarországról hozott tönkölylisztet és rozslisztet használt és tökmaglisztbe forgatott krumplidarabokat kevert bele. A Diószegi pékség egyik, 15 kilós kenyérre pedig a román–magyar barátságot mintázta meg, annak díszítése egy piros–sárga–kék illetve egy piros–fehér–zöld színű kezet ábrázol.

A sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség 2011-ben nyerte meg a „Románia kenyere” címet a Gastropanon, de 2013-ban a Rekordok Könyvébe is bekerült a 96,6 kilogrammos hagyományos, pityókás házikenyérrel.

Kapcsolódók

Kimaradt?