Rászorulóknak ajándékoztak a kenyér világnapján

A kenyér világnapján ezer pityókás házikenyeret adományozott a rászorulóknak a Diószegi pékség Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában. Diószegi László második alkalommal szervezett karitatív akciót október 16-án, a kenyér világnapján, és lapunk érdeklődésére elmondta: minden évben hasonló adakozással kíván visszajuttatni valamit a közösségnek, olyan rászorulóknak, akiknek boldogságot okoz a kenyerével.

Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkkal szembeni Diószegi üzlet előtt csütörtök délben alig egy óra alatt kiosztották az 500 darab, egyenként egy kilogrammos házikenyeret, míg Csíkszeredában a Szabadság téren 16 órától ismétlődik meg az akció. Diószegi László elmondta, rendszeres a karitatív tevékenysége, hiszen a Máltai szeretetszolgálatnak hetente három alkalommal biztosít friss kenyeret, amely rászorulókhoz jut el.

A sepsiszentgyörgyi Diószegi pékségben, 140 pék fatüzelésű kemencékben naponta 25 tonnányi pékterméket készít, amit országszerte 17 bemutatóüzletben árusítanak illetve további ezer boltban kaphatóak. A cég tavaly a Londontól harminc kilométernyire Lutonban is megnyitotta pékségét. A Ionescu & Diószegi Bakery nevű pékségben napi 1300 székely házikenyér készül, amelyet többnyire hazánkból elszármazottak vásárolnak meg.

A brit pékség terjeszkedni készül, aminek részleteit a napokban közli, mondta Diószegi László, akinek kenyerét háromszéki látogatásai során Károly brit trónörökös is fogyasztotta és dicsérte. A Diószegi Pékség egyébként tavaly a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült a közel 100 kilogrammos pityókás házikenyerével.

Október 16-án a PanGastRo Egyesület elnöke, Váradi János felhívással fordult a térség minden pékségéhez, hogy juttassák el termékeiket valamely karitatív szervezethez, hogy segítsenek a rászorulókon. Váradi János ugyanakkor rámutatott: tíz évvel ezelőtt kizárólag fehér kenyér volt kapható a kereskedelemben, mára már változott a kínálat, mert egyre nagyobb a vásárlói igény az egészségesebb, teljes kiőrlésű búzából készült, vagy magos kenyerek iránt.

A pékipari szakember arra is rámutatott, hogy téves az a felfogás, hogy a kenyér hizlal, meglátása szerint a probléma inkább az, hogy az emberek nem mozognak eleget, nem tudják elégetni a szénhidrátot. Váradi János ugyanakkor rámutatott a vásárlók döntéseikkel tudják szabályozni a piacot, ezért azt szorgalmazza vásároljanak kenyeret és péktermékeket olyan boltokból, ahol jó minőséget árusítanak, és meg vannak elégedve a szolgáltatásokkal, és kerüljék az egyébként látványosan nagy de egészségtelen termékeket.

A PanGastRo Egyesület elnöke szerint az osztrák, francia vagy dél-olaszországi mintára kellene minél több kézműves pékséget létrehozni, vagyis, hogy kis pékségek saját boltjaikban árusítsák termékeiket. Ezáltal lenne biztosított a legrövidebb út a gyártó és eladó között, ezzel a vásárló is jól jár, hiszen azonnal vissza tud jelezni, ha elégedetlen a minőséggel, a gyártónak is előnyös, mert rögtön megkapja pénzét, nem kell több hónapot várjon, míg felvásárlói kifizetik a termékei árát.

A péktermékek áfájának csökkentése elérte a kormány által elvárt hatását, véli Váradi János, aki szerint az egy évvel ezelőtt bevezetett 15 százalékos ÁFA csökkentés célja az volt, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot. A PanGastRo Egyesület elnökének adatai szerint az elmúlt időszakban 25-30 százalékkal nőtt a hivatalosan bejegyzett pékségek aránya, 40 százalékkal nőtt a hivatalosan eladott kenyér mennyisége és átlagban 6-7 százalékkal csökkent a kenyér ára.

 

Kimaradt?