Izsák Balázs feljelentette a DNA-nál a székely szabadság napján bírságoló csendőröket

A székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi tiltakozást szervező Siculitas egyesület nevében Izsák Balázs feljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) a marosvásárhelyi csendőrség parancsnoka és hat beosztottja ellen, akiket hivatali hatalommal való visszaéléssel, valamint okirat-hamisítással vádol - közölte kedden a Székelyhon portál.

A március 10-én tartott marosvásárhelyi megemlékezés, felvonulás és tiltakozás a rendezvény végén nyilatkozó csendőrségi szóvivő szerint rendbontás nélkül végződött, egy héttel később a csendőrség mégis arról számolt be, hogy 84 embert bírságoltak meg összesen 70 800 lej értékben a tüntetés videofelvételeinek a tanulmányozása után.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az SZNT nevében eljáró Siculitas egyesület elnöke szerint a hatóság hivatali hatalommal való visszaélést követett el, amikor nem a szervező egyesületet, hanem ötven személyt büntetett meg szervezőként. Hozzátette: nyilvánvalónak találja, hogy az volt a hatóság célja, hogy minél több résztvevőt félemlítsen meg. Megjegyezte: a két évvel ezelőtti tiltakozás után a csendőrség még tudta, hogy a rendezvényt hivatalosan szervező Siculitas egyesület vonható felelősségre a vélt törvényszegésekért. 

Izsák Balázs azt tartotta okirat-hamisításnak, hogy a csendőrség olyan személyeket is megbírságolt, akik bizonyíthatóan nem voltak jelen a marosvásárhelyi megmozduláson. Az SZNT elnöke úgy vélte, egy hatóság egy hivatalos iratban nem állíthat valótlanságot, a csendőrség mégis ezt tette. Megjegyezte: azért fordultak a DNA-hoz, mert a hivatali visszaélések ügyében ez az ügyészségi részleg illetékes. 

Az SZNT a büntetési jegyzőkönyvek jogalapját is visszautasította. Álláspontja szerint ugyanis a megbírságolt személyek nem törvénytelenül szervezett utcai megmozduláson vettek részt. "A székely szabadság napi felvonulás egy törvényesen, időben bejelentett és 48 órán belül közigazgatási határozat által be nem tiltott rendezvény volt, ami nem engedélyköteles" - szögezte le Izsák Balázs.

Kincses Előd, a szervező egyesület ügyvédje az emberi jogok európai bíróságának egy korábbi - éppen Magyarországot elmarasztaló - ítéletére hivatkozva úgy nyilatkozott a Székelyhonnak, hogy nem bírságolhatók csendháborításért egy bejelentett tiltakozás résztvevői. 

A székely szabadság napján a szervezők becslése szerint mintegy 15 ezer tüntető követelt autonómiát Székelyföldnek. A rendezvény szervezéséért, valamint csendháborításért megbírságolt személyek közül 67-en csoportos perekben kérték a bírságolási jegyzőkönyvek érvénytelenítését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?