Megfélemlítés vagy melléfogás: csendőrségi bírság annak is, aki nem volt jelen a felvonuláson

Olyanokat is bírságolt a csendőrség, akik nem is vettek részt a március 10-i Székely szabadság napjára szervezett felvonuláson – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseh Gábor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke.

Eddig kilencven személy kapott büntetési jegyzőkönyvet a Maros megyei csendőrségtől, de ennek még nincs vége, hiszen nem telt le a hatvan nap március 10 óta – mutatott rá Cseh Gábor, akit ugyancsak megbírságolt a csendőrség 400 lejre, mert a felvonulás napján este 6 órakor a székely szabadság napján szervezett felvonuláson hangoskodásával csendháborítást követett el az 1989. december 22. utcában. Az EMNT megyei elnöke elmondta, a jegyzőkönyv a csendőrség helyszíni videofelvételére alapozza a vádat, holott ő a felvonuláson nem vett részt, 6 órakor a színházban volt, amit tanúkkal is tud bizonyítani.

Hozzá hasonlóan több olyan személynek is kiküldték a büntetési jegyzőkönyvet, akik nem voltak jelen a felvonuláson, de még a városban sem tartózkodtak. A sajtótájékoztatón részt vett Karácsonyi Dezső és Petelei Csaba István, akikre fejenként 1000 lej bírságot szabott ki a karhatalom, ugyancsak a videofelvételre hivatkozva, miszerint hangoskodtak, zavarták a környéken lakókat, miközben részt vettek a március 10-i felvonuláson. A két fiatal vállalkozó elmondta, aznap Buzău, illetve Bacău megyében tartózkodtak, árut szállítottak, amit a menetlevelekkel, illetve a szállodai számlával is bizonyítani tudnak. „Március 10-én reggel hagytuk el Marosvásárhelyt, és másnap, 11-én estére értünk haza és ezt számos hivatalos irattal tudjuk igazolni” – számoltak be.

A március 10-i felvonuláson résztvevők közül már 90 személy kapott jegyzőkönyvet, marosvásárhelyi lakosok mellett kolozsvári, székelyudvarhelyi, sepsiszentgyörgyi illetőségűek is. Cseh Gábor érdekesnek tartja, hogy míg valamennyi jegyzőkönyvben ugyanarra a paragrafusra hivatkozik a csendőrség, a bírságok nagysága eltérő. Van, akikre 200, míg másokra 400, vagy 600 lejt róttak ki, míg a két, jelen sem levő marosvásárhelyi férfit 1000-1000 lejre bírságolták. Cseh egy hivatalos levéllel fordult a maros megyei csendőrség kapitányához, Cenan Juliushoz, amelyben azt kéri, semmisítsék meg az ellene írt jegyzőkönyvet és kérjenek nyilvánosan bocsánatot tőle. Amennyiben ez nem történik meg rövid időn belül, kénytelen lesz beperelni a csendőrséget. A levelet március 29-én, kedden postázta.

A megbírságoltak között található Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd is, akit, szintén csendháborítás miatt, 600 lejre büntettek. Az ügyvéd vállalta az ártatlanul megbírságolt emberek jogi képviseletét. Ugyancsak bírságot róttak ki Ábrám Zoltán orvosra, aki a sajtónak elküldött levelében arról számol be, hogy a „jegyzőkönyv lényege egy kétszáz lejes büntetés kirovása a 61/91-es törvény 2/25-ös cikkelye alapján 2016. március 10-én 18 óra 5 perckor tanúsított csendháborító magatartásomért” – miközben ő mindössze az ismerőseivel beszélt az utcán.

Cseh Gábor úgy fogalmazott, hogy a csendőrséget a megbízhatóság, a pontosság kellene, hogy jellemezze, ehhez képest jegyzőkönyveket hamisít, a megfélemlítés módszereit alkalmazza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?