Székely Szabadság Napja: tízezer lejre bírságolták Izsák Balázst

Tízezer lejre bírságolta a csendőrség Izsák Balázst, a március 10-én Marosvásárhelyen szervezett Székely Szabadság Napján tartott felvonulásért.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerdán kapta kézhez a csendőrség jegyzőkönyvét, amely szerint tízezer lejes bírságot kel fizessen amiatt, hogy több ezres tömeg vonult az említett napon engedély nélkül a városközpont felé – közölte a Vocea Transilvaniei híroldal, az Agerpresre hivatkozva.

A szervezet elnöke leszögezte: bíróságon kéri a jegyzőkönyv érvénytelenítését, mivel az események szervezőjeként minden előírt lépést betartott.

Mint mondta, a dokumentum egy engedély nélküli felvonulásról és engedély nélküli gyülekezésről beszél. A rendezvényüket azonban időben bejelentették, erre egy bírósági döntés is utal, ők pedig minden szükséges dokumentumot átadtak a megyei csendőrség vezetőségének. „Azt nem vethetik a szemünkre, hogy nem voltunk együttműködőek, hiszen együtt tárgyaltunk a részletekről” – mondta. Izsák megjegyezte: hasonló módon bírságolták meg a 2014-es felvonulásért, ekkor is bírósághoz fordultak, ám máig nem született a keresetük kapcsán.

A Székely Szabadság Napját követően Ciprian Căluşer, a Maros megyei csendőrség mobil egységének szóvivője közölte a Maszollal: a székely vértanúk obeliszkjénél lezajlott megemlékezésre volt hatósági engedély, ez gond nélkül zajlott le, azonban a résztvevőknek a város főterére való felvonulását már engedély nélküli rendezvénynek tekintik, amiért a szervezők pénzbírságra számíthatnak. Azt is megjegyezte, hogy csendháborításért is kaptak panaszt, amelyeket ugyancsak kivizsgálnak.

Izsák Balázs SZNT-elnök lapunknak már akkor megerősítette: a csendőrségi bírságot jogtalannak tartják, a szervezőknek ugyanis mindössze bejelentési kötelezettségük volt, aminek eleget is tettek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?