Székely Szabadság Napja: bírságolni készül a csendőrség

Akár tízezer lejes pénzbírságot is kiróhat a csütörtök délutáni marosvásárhelyi felvonulás szervezőire a csendőrség – tudtuk meg.

„Jelenleg az eseményen készült felvételeinket nézzük végig, ezek alapján azonosítjuk és megbírságoljuk az engedély nélküli felvonulás szervezőit” – közölte a Maszollal Ciprian Căluşer. A Maros megyei csendőrség mobil egysége szóvivőjének tájékoztatása szerint a székely vértanúk obeliszkjénél lezajlott megemlékezésre volt hatósági engedély, ez gond nélkül zajlott le. 

Ezt követően a résztvevők azonban a város főterére vonultak. A szóvivő szerint ezt a menetelést, illetve a prefektúra épülete előtti demonstrációt már engedély nélküli rendezvénynek tekintik, amiért pénzbírságra számíthatnak szervezőik. Ugyanakkor csendháborításért néhány panasz is érkezett a hatóságokhoz, e kihágás miatt is bírságolniuk kell.

Izsák Balázs SZNT-elnök lapunknak hangsúlyozta: a csendőrség említette bírságot jogtalannak tartják, a szervezőknek ugyanis mindössze bejelentési kötelezettségük volt, aminek eleget is tettek.  „Minket még nem értesítettek az esetleges pénzbüntetésről, azonban ha kapunk is ilyen jegyzőkönyvet, azt a bíróságon támadjuk meg” – közölte az SZNT elnöke.

A prefektus "előre szólt"

Maros megye prefektusa már korábban közölte, hogy nem tekinti engedélyezettnek a székely szabadság napja alkalmából meghirdetett marosvásárhelyi felvonulást és tiltakozást.

Lucian Goga prefektus az Agerpres hírügynökségnek kedden kijelentette: megítélése szerint "a Siculitas egyesület (a szervező Székely Nemzeti Tanács nevében eljáró civil szervezet) szervezhet megemlékezést a székely mártírok emlékművénél, de ha felvonulást is akar tartani Marosvásárhely főterén, az a felvonulás engedély nélküli lesz".

Lucian Goga azzal magyarázta álláspontját, hogy a polgármesteri hivatal fellebbezése felfüggesztette a szervezők számára kedvező elsőfokú törvényszéki határozatot mindaddig, amíg jogerős ítélet nem születik az ügyben. Az engedély nélküli utcai megmozdulásokért a jogszabályok ezer és tízezer lej közötti bírságot írnak elő, a csendőrségnek hat hónapja van kiállítani a jegyzőkönyvet.

Izsák: mi betartottuk a tövényt

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a prefektus nyilatkozatára reagálva korábban az MTI-nek elmondta: a bejelentett forgatókönyv szerint tartják meg a megemlékezést, a felvonulást és a tiltakozást. "Mi eleget tettünk a törvény által előírt kötelezettségünknek. A gyülekezési jogot a törvény szabályozza. A törvény írja elő a mi kötelezettségeinket is, és a hatóság kötelezettégeit is. Ehhez kell igazodnia még a prefektusnak is" - mondta Izsák Balázs.

A Székely Szabadság Napja alkalmával szervezett marosvásárhelyi felvonuláson a hatóságok szerint 4-5 ezren, a szervezők szerint megközelítőleg 15 ezren vettek részt. Az esemény különösebb incidensek nélkül zárult.

Kapcsolódók

Kimaradt?