Legeredményesebb évét zárta tavaly a korrupcióellenes ügyészség

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly ötször több minisztert és honatyát állított bíróság elé, mint 2013-ban – közölte a DNA 2015-ös tevékenységi mérlegét ismertető szerdai sajtótájékoztatón Laura Codruta Kövesi.

A főügyész adatai szerint beosztottjai a múlt évben 1250 személyt állítottak bíróság elé, közöttük egy miniszterelnököt, öt minisztert, 16 képviselőt és öt szenátort. „Soha ennyi közjogi méltóság ellen nem emelt vádat a DNA egyetlen évben” – jelentette ki.

Kövesi elmondta, az ügyészek által tavaly lefoglalt csúszópénzek összege megközelíti a félmilliárd eurót. Ebből az összegből három évig fedezni lehetne az uniós támogatású autópálya-építéshez szükséges állami önrészt – tette hozzá.  A DNA által indított eljárások nyomán tavaly 970 személyt ítéltek el jogerősen, a felmentések aránya 7,63 százalékra csökkent, korábban mintegy 10 százalék volt.

Beszámolt arról is, hogy DNA által a múlt évben indított bűnvádi eljárások 86 százaléka lakossági bejelentésekre alapozódott. A nagy arányt az is magyarázza, hogy időközben az intézmény népszerűségi indexe is 60 százalékra nőtt. 

Ismét Laura Codruţa Kövesit fogja javasolni az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészi tisztségére Raluca Prună igazságügyminiszter – ezt maga a tárcavezető jelentette be a tevékenységi mérleget bemutató sajtótájékoztatón. Elmondta: eredményesnek tartja az intézmény elmúlt évben kifejtett tevékenységét.

A főügyész kifogásolta, hogy a feltételes szabadlábra helyezések esetében a bíróságok ítéletei nem egységesek, és szóvá tette, hogy a vagyonelkobzási intézkedéseknek az adóhatóság sokszor nem szerez érvényt, így az elítélt személyek szabadulásuk után tovább élvezhetik a jogtalanul szerzett vagyont.

Közölte, hogy 7100 ügyet kell még megoldaniuk, ami kétszer több, mint amennyit egy év alatt kapacitásuk lehetővé tesz. Egy ügyész évente átlagban 110 aktával foglalkozik. Ezért úgy vélte, hogy az ügyészek és a rendőrök számának növelése mellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a korrupció megelőzésére.

A tájékoztatón jelenlévő Klaus Iohannis államelnök beszédében kifejtette: a korrupció meglehetősen káros jelenség a társadalom számára, és ő is szorgalmazta a hatékonyabb megelőzést. Rámutatott, az igazságügyi minisztériumnál levő, kidolgozás alatt álló 2016-2020-as korrupcióellenes stratégia már ennek a követelménynek is eleget fog tenni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?