Hat pontban kérte számon kérte az agrárminisztert az RMDSZ

Az RMDSZ problémaként említette a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) támogatásainak késlekedését, az uniós beruházási pályázatok visszaéléses, rosszindulatú értelmezését és visszautasítását, valamint az előreláthatóság hiányát azon a Miniszter órája elnevezésű közmeghallgatáson, amelyen a Szövetség javaslatára február 23-án, kedden Achim Irimescu agrárminiszternek kellett beszámolót tartania.

„Az RMDSZ frakció részéről három problémát vetettünk fel, amelyeket nagyon fontosnak tartunk. Olyan problémákat, amelyek a gazdák mindennapjait nehezítik meg, ezen kívül pedig a romániai mezőgazdaság általános problémájaként említettem a tudásalapú gazdálkodásnak a hiányát. A képzések folyamán a tudásmegosztással tudnánk segíteni a gazdáknak. Nemcsak a kis családi gazdaság mindennapjait könnyítenék meg, hanem makrogazdasági mértékben is a mutatóink javulnának” – nyilatkozta Tánczos Barna, a Szövetség szenátusi frakcióvezetője.

Az RMDSZ frakció szerint a fő problémák közé tartozik a családi gazdaságok nem megfelelő felkészültsége, valamint a mezőgazdasági ágazatokban az előrelátható, kiszámítható támogatási és ösztönző rendszerek hiánya, amelyek egy-egy ágazatnak a hosszú távú fejlődését megalapozhatnák. A meghallgatáson a miniszter egyértelművé tette, hogy mandátuma elkezdésekor az APIA informatikai rendszerének kidolgozása gyerekcipőben járt, így lehetetlen volt a támogatások folyósításának elindítása.

Tánczos Barna szenátor továbbá arra kérte a minisztert, hogy a leromlott városi területek rehabilitációjára vonatkozó uniós támogatási intézkedés keretében fordítson nagyobb figyelmet a B-kategóriás műemlékekre. „Az elmúlt napokban láttuk, hogy mekkora problémákkal küszködnek műemlékeink, főleg Erdélyben. A miniszter felelőssé tehető, amennyiben a lehetőségeket ki nem használva nem különít el pénzalapot a B-kategóriás műemlékek felújítására, mert erre a vidékfejlesztési program lehetőséget ad. Egy kalap alá veszi, egyformán kezeli a régi kommunista kultúrházakban a fürdő, kézmosó és vécé felújítását egy B-kategóriás műemlék restaurálásával, konszolidálásával. Bízom abban, hogy az elkövetkező napokban, hetekben, amikor ezek a kiírások elkészülnek, akkor a javaslatainkat figyelembe veszi a minisztérium.”

Kapcsolódók

Kimaradt?