Bunta csak RMDSZ-tagoknak adna szavazati jogot az előválasztáson

A Maszol kérdéseire továbbra sem válaszolt, de csütörtökre sajtótájékoztatót hívott össze Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester, amelyen pontosított: nem az urnás előválasztást ellenzi, hanem azt, hogy nem RMDSZ-tagok is beleszólhassanak a jelöltállításba. Bejelentette azt is, hogy indul az előválasztáson.

Korábban portálunk arról számolt be, hogy Bunta Levente városi RMDSZ-elnök már nem akar a székelyudvarhelyiek számára nyitott előválasztást, hanem azt szeretné, hogy küldöttgyűlésen döntsenek a polgármesterjelöltről. Javaslatára a szervezet legutóbbi választmányi ülésén döntés született egy olyan küldöttgyűlés összehívásáról, amelyen módosítanak a jelöltállítás módján.

Minderről a választmány egyik tagja, Szakács Tibor tájékoztatta portálunkat (nyilatkozatáról hangfelvételünk van). Írásunk megjelenése előtt a polgármestert is megkerestük, aki azonban ígléreteui ellenére azóta sem válaszolt a kérdéseinkre. Ehelyett csütörtökre „a média csúsztatásai miatt” sajtótájékoztatót hívott össze.

A Hargita Népe tudósítása szerint Bunta Levente kifejtette: a városi szervezet választmánya valóban közölte a széki szervezettel, hogy a „legdemokratikusabb módozattal”, az urnás előválasztással szeretne a polgármesterjelöltről dönteni, de egyértelműen az RMDSZ-tagok részvételével zajló előválasztásra gondoltak. Közölte: a testület nagy többsége kifogásolja, hogy a széki RMDSZ, átlépve fölöttük, a helyi javaslatot figyelmen kívül hagyva, mindenki számára nyitott előválasztást hirdetett meg március 13-ára.

„Ne szóljanak bele PSD-sek”

„Elfogadhatatlan számunkra, hogy az ellenzéki pártok vagy akár PSD-tagok is beleszólhassanak abba, hogy ki legyen Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármesterjelöltje” – fogalmazott a politikus. Szerinte a széki szervezet határozata rosszindulatú, mert így a politikai ellenfeleknek már most lehetőségük nyílik egy olyan változat kialakítására, ami nekik lesz kedvező a választásokkor. Például úgy, hogy a leggyengébb RMDSZ-es jelöltet juttatják előnyhöz, akit majd könnyen le lehet győzni.

Bunta idézte az RMDSZ alapszabályzatát és a jelöltállításról szóló SZKT-határozatot. Az alapszabályzat többek között kimondja, hogy az előválasztásról a helyi szervezet küldöttgyűlése dönt. (Az SZKT-határozat szerint a területi szervezet dönt – szerk. megj.) A mintegy száz tagot számláló testületet jövő hétre hívják össze. A polgármester reméli, hogy ugyanarra a döntésre jutnak, mint a választmány, miszerint csak RMDSZ-tagok számára kell megszervezni az előválasztást.

A széki szervezet által indított elovalasztas.ro oldalon már regisztrált személyekkel kapcsolatosan azt mondta Bunta, hogy szívesen látják őket a helyi szervezetben, keressék fel a városi RMDSZ irodáját, és iratkozzanak fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?