Körbeutazták tavaly is a parlamenti képviselők a világot

A parlamenti képviselők 2015 első tíz hónapjában (a novemberi és decemberi adatok még nem nyilvánosak) több mint kétmillió lejt költöttek hivatalos külföldi utakra. Akadnak egészen egzotikus kiszállások is. Idénre 450 „kiszállást” terveznek.

Tavaly a képvielők legköltségesebb útja a vietnami, kanadai és mexikói kirándulás – pontosítunk: hivatalos látogatás – volt, de sok pénzbe kerültek az Egyesült Államokban, a Mongóliában és a Japánban tett utak is – derül ki a Mediafax által lekért adatokból.

Vietnámba például öt tagú parlamenti küldöttség utazott az Interparlamentáris Unió 132. ülésére, és ha már olyan messzire elutaztak, akkor a két szociáldemokratából, két nemzeti liberálisból és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) egy képviselőjéből álló román küldöttség kilenc napig ott is maradt – ki tudja, mikor jutnak el még oda. A látogatás közel 122 ezer lejbe került, adófizetői pénzből.

A „kiszállásra” alig egy hónappal azt követően került sor, hogy a képviselőház elnöke, Valeriu Zgonea egy szociáldemokrata, egy nemzeti liberális és egy független képviselővel együtt Kanadába látogatott. A hat napos „dokumentálódásra” csupán 93 ezer lejt kellett fordítani a közpénzből.

A Parlamentek Nőtagjainak Globális Fórumára négy tagú román küldöttség utazott. A küldöttség tagjai kizárólag nők voltak, egy szociáldemokrata, egy nemzeti liberális, egy hölgy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének képviseletében – valamint egy parlamenti tanácsosasszony. A hat napos úton a hölgyek nem költekezték túl magukat, az útiköltségre, a szállásra és a napidíjra nem egészen 90 ezer lejt fordítottak.

Vakációban nincs külföldi út?

A képviselők a legtöbbet – legalább is anyagiakban számolva – tavaly októberben utaztak, ekkor 445 ezer lejbe kerültek külföldi útjaik, a legkevesebbet pedig januárban: a tavaly év első hónapjában alig 33 ezer lejt költöttek határon túli útjaikra. Utóbbi tény érthető, hiszen januárban elvileg vakáción vannak, amikor is nem lehet közpénzen világot látni.

Januárban egyébként a képviselőház elnöke, Valeriu Zgonea utazott közpénzen Prágába, ahol részt vett a Holokauszt Emléknapon, illetve a nácizmus fölötti győzelem 70 évfordulójának ünnepén. A házelnök operatív volt, mindössze két és fél napot töltött a cseh fővárosban, és alig 26 ezer lejt költött.

A tavalyi, novemberi és decemberi külföldi utak számláit még nem hozta nyilvánosságra a parlament, az viszont biztos, hogy az alsóház házbizottsága által jóváhagyott tervben több mint negyven külföldi út szerepelt, egyebek között Grúziába, Kambodzsába, Izraelbe, megint csak Japánba és az Egyesült Államokba, továbbá Belgiumba, Ciprusba, Németországba, Montenegróba, Szerbiába, Olaszországba, Svédországba, Nagy-Britanniába, Fehéroroszországba. Mindent egybevéve honatyáink 2015-ben 190 alkalommal jártak külföldön, egyéni útjaik nem számítanak ide.

Idénre 450 „munkakirándulást” terveznek

Határon túli kirándulásaikkal idén sem hagynak fel. A képviselőház külföldi utazásokat rögzítő programja szerint az alsóház küldöttségei 11 látogatást tesznek külföldön. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa. A különféle külföldi rendezvényeken való részvétel ürügyével további több mint 450 „munkakirándulás” vár még rájuk, ezek időtartama kettő és hét nap között változik. Ha ezeknek a látogatásoknak a napjait összeadnánk, akkor több mint 1100 nap jönne ki, ez körülbelül három évnek felel meg.

A legtöbb külföldi útra az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése alkalmából kerül sor, ez 59 külföldi utat jelent, de román parlamenti küldöttség vesz részt a Crans Montanai Fórumon, a monacói World Summit rendezvényen, illetve az Európai Honatyák Afrikáért Egyesület összejövetelein. Hat, négy-négy tagú parlamenti küldöttség lesz jelen négy-négy napon át a különböző országokban megrendezésre kerülő imareggeliken (azaz ebédre és vacsorára is ott maradnak). A román parlamentben idén sorra kerülő imareggelin 200 külföldi küldöttséget látnak vendégül négy napon át.

A több mint 450 külföldi utat a parlament azzal mentegeti, hogy pénzhiány miatt számos, tavalyra betervezett látogatás elmaradt, és azokat idén kell bepótolni.

Kimaradt?