RMDSZ: ne akadályozzák az SZNT felvonulását

Elfogadhatatlannak tartja a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak a Székely Szabadság Napjára tervezett felvonulással kapcsolatos hozzáállását az RMDSZ helyi szervezete.

A marosvásárhelyi RMDSZ arra reagál, hogy Dorin Florea etnikai összetűzésekkel riogat és kifogásokat keres annak érdekében, hogy megakadályozza a március 10-re, a Székely Szabadság Napjára tervezett felvonulást. A Siculitas Egyesület hétfőn jelentette be: bírósági ítélet kötelezi Marosvásárhely polgármesterét, hogy engedélyezze a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tervezte marosvásárhelyi rendezvényt.

A vásárhelyi RMDSZ arra emlékeztet, hogy a szabad gyülekezési jog egyike azoknak az értékeknek, amelyek kivívásáért 1989 decemberében emberek adták életüket. Mint közleményükben írják: az SZNT annak ellenére kellett bírósághoz forduljon a felvonulás megszervezése érdekében, hogy ezt a kivívott jogot ma már törvények szentesítik.

„A bírósági döntés megszületése után az érintett közhivatalnak a reakciója nem az, hogy szavatolja a jogállamiságot és a bírósági döntés betűjének és szellemének a betartását biztosítsa, hanem keresik az eszközt, hogy ellehetetlenítsék a Székely Szabadság Napján szervezendő ünnepséget” – hívja fel a figyelmet a városi szervezet. Leszögezik: ezt a magatartást elfogadhatatlannak tartják, követelik ugyanakkor az alkotmányban szavatolt állampolgári jogok biztosítását, a civilek és társadalmi szervezetek gyülekezési jogának tiszteletben tartását, Románia törvényeibe és a nemzetközi egyezményekbe foglalt vállalások gyakorlatba ültetését.

A Siculitas egyesület nevében, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, egy évvel ezelőtt nyújtotta be a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz az előzetes bejelentést a Székely Szabadság Napjának 2016. március 10-i megszervezésére vonatkozóan. Az előzetes bejelentés kitér arra, hogy a székely vértanúk emlékművénél megtartott megemlékezést egy felvonulás követi a város központjába Székelyföld autonómiájáért, de tiltakozásként is Románia tervezett közigazgatási átszervezése ellen. Miután a polgármesteri hivatal elhárította a kérést, az egyesület a Maros Megyei Törvényszékhez fordult, amely 2015. január 8-án kihirdette az alapfokú ítéletét az ügyben, amely arra kötelezi az alpereseket, vagyis Marosvásárhely városát és a város polgármesterét, hogy bocsássa ki az engedélyt a rendezvény megszervezésére, úgy, ahogyan azt az előzetes bejelentés leírja.

A polgármester a legutóbbi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy etnikai konfliktustól tart, ezért, – bár még nem látta a törvényszéki végzést –, elképzelhetőnek tartja, hogy megtámadja azt, mert szerinte a felvonulás nem tenne jót a városnak.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?