Ismét bíróság elé vinné a székely zászlót Hargita megye prefektusa

A székely zászlót hivatalos megyezászlóvá nyilvánító határozat visszavonására szólította fel csütörtökön Hargita megye tanácsát Jean-Adrian Andrei prefektus. Ha az önkormányzat nem enged a felszólításnak, a kormány megbízottja bírósághoz fordul.

A prefektus elmondta, hivatala jogászai megállapították, hogy a tanácsosok ugyanazt a zászlót fogadták el megyezászlóként, amelyet 2012 szeptemberében jogerősen törvénytelennek nyilvánított a marosvásárhelyi táblabíróság. Az ítélet előtt három évig szintén a székely zászló volt Hargita megye hivatalos lobogója.

Jean-Adrian Andrei idézte a táblabíróság akkori ítéletének indoklását, miszerint az önkormányzatoknak döntéseik meghozatalakor figyelembe kell venniük a társadalmi érdekeket, a román állam törvényeit, az EU direktíváit és azokat a nemzetközi szerződéseket, amelyeket Románia is aláírt.

A prefektus leszögezte: Hargita megye tanácsa rosszhiszeműen határozott a székely zászló megyezászlóvá nyilvánításáról, ezért bírósághoz fordul, ha az önkormányzat nem vonja vissza döntését. Szerinte ugyanis a határozat sem a társadalmi érdekeket, sem a bíróság törvényerővel bíró ítéletét nem veszi figyelembe.

Mint ismert, a székely zászlót tavaly december 11-i ülésén szavazta meg a megye hivatalos zászlójának Hargita megye tanácsa. A román tanácsosok kérték, hogy a román közösség szimbólumaként kerüljön fel a lobogóra egy tölgyfalevél, ám ezt az önkormányzat elutasította.

A prefektus már másnap kifogásolta Hargita megye tanácsának döntését, elsősorban azt, hogy a zászlóra nem kerültek fel a székelyföldi megye román közösségének jelképei is. Közölte, hogy a megyezászlóról szóló határozatot egyelőre csak tervezetnek kell tekinteni. A törvény értelmében a közigazgatási egységek által elfogadott zászló azt követően válik hivatalossá, hogy a Román Akadémia heraldikai bizottsága véleményezi, és a kormány határozatot fogad el róla.

Kapcsolódók

Kimaradt?