A székely zászlót választották Hargita megye hivatalos lobogójává

A székely zászlót szavazta meg a megye hivatalos zászlójának Hargita megye tanácsa. A Borboly Csaba tanácselnök előterjesztette tervezet öt zászló-variánst javasolt, ezek közül a székely lobogót választották a megyezászlónak az önkormányzat képviselői.

Egyik román liberális képviselő javasolta, hogy a lobogóra a helyi románságot jelképező tölgyfalevél is kerüljön fel, ezt azonban leszavazták. A román tanácsosok megpróbálták elhalasztani a határozattervezet megtárgyalását annak érdekében, hogy alaposan meg lehessen vitatni a megyezászlót.

A tanácsnak az RMDSZ-es és az EMNP-s tagjai voksoltak arra, hogy a székely zászlóként ismert lobogó Hargita megye zászlaja legyen. Tartózkodott a szavazástól az MPP-frakció, amely szerint el kell kerülni azt, hogy kisajátítsák a székely zászló használatát. Az MPP le is akarta vetetni a napirendi pontok közül a tervezetet, azt állítva, hogy előbb a közigazgatási egységek saját zászlajainak használatát szabályozó 141-es számú, idén életbe lépett törvényt kell módosítani. Ez ugyanis egyebek között megtiltja, hogy több közigazgatási egység ugyanazt a zászlót használja.

Thamó Csaba MPP-s képviselő ugyanakkor egyetért a román közösség azon igényével, hogy a megye zászlóján a románságot jelképező szimbólum is fellelhető legyen. Borboly Csaba  viszont úgy értékelte: a megye teljes lakosságát képviselő zászlót fogadtak el a megye hivatalos lobogójaként.

Két héttel korábban a Hargita Megyei Románok fóruma azt kérte a megyei tanácstól, hogy egy dák régészeti lelőhelyet is tüntessen fel a lobogón, a románság helyi jelenlétére utalva. Arra figyelmeztettek, hogy ellenkező esetben minden lehetséges fórumon fellépnek a székely lobogónak a megyezászlóként való használata ellen.

Hargita megyében már 2009-ben is ugyanezt a lobogót fogadták el megyezászlónak. Azonban három Hargita megyei román civil szervezet és egy magánszemély panaszt tett az Országos Diszkriminációelleni Tanácsnál (CNCD), mivel az szerintük diszkriminálja a térségben élő románokat. A marosvásárhelyi ítélőtábla 2012 szeptember 26-án jogerős ítéletében megsemmisítette a megyei tanács 269/2009-es számú, a kék-arany színű lobogót Hargita megye hivatalos zászlajának nyilvánító határozatát.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?