Három kontinensre terjednek ki az Iszlám Állam terrortámadásai

A franciaországi merényletsorozat a legerőszakosabb ilyen támadások egyike volt, amelyet az ISIS Nyugat-Európában elkövetett. Az események jelzik hogy a terrorszervezet csápjai egyre nagyobb területeket fognak át. Az utóbbi hónapban a radikális iraki szunnita terrorszervezet tíz merénylet elkövetését vállalta magára, amelyeket három földrészen követett el.

Fő célpontok: siíták, szíriai menekültek

Az Iszlám Állam iraki és szíriai területeket ellenőriz, de masszív csoportok és számos szimpatizáns támogatja Líbiában, Jemenben, Afganisztánban, Egyiptomban, Nigériában, de más államokban is. A terrorszervezet öngyilkos merénylői több száz személyt öltek meg az utóbbi időben.

Legutóbbi támadásokat november tizenharmadikán, Párizsban követték el, ahol a civil lakosság elleni hat támadás során 132 személy veszítette életét, a sebesültek száma pedig meghaladta a háromszázat.

Ugyancsak november tizenharmadikán öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Bagdadban, egy forgalmas út mellett, majd röviddel ezt követően újabb bomba robbant. A támadás alkalmával 26 személy halt meg, többtíz sebesültről számoltak be. A merénylő egy siíta harcosra való megemlékezés résztvevői között robbantotta fel magát.

Egy nappal korábban Bejrútban három öngyilkos terrorista egy kereskedelmi központban 43 emberrel végzett. A terroristák célpontját a siíták, a szíriai menekültek és a szíriai polgárháborúban a szíriai kormányt támogató Hezbollah jelentette.

Az ISIS november negyedikén, az egyiptomi El Arish városában robbanóanyaggal tele kamiont robbantott fel, négy rendőrt megölve és legalább öt civilt megsebesítve.

Ugyancsak november negyedikén a bangladesi Dhakában került sor merényletre. Az Iszlám Állam terroristái egy határőrt megöltek, egyet pedig megsebesítettek.

Bombák repülőgépen, vallásos megemlékezésen, béketüntetésen

Október harmincegyedikén orosz utasszállító repülőgép zuhant le Egyiptomban, a Sinai-félszigeten, nem sokkal azt követően, hogy felszállt Sharm el Sheikből. A fedélzeten tartózkodó 224 személy közül senki sem élte túl a tragédiát. Az ISIS egyiptomi szárnya magára vállalta a merényletet, arra hivatkozva, hogy ezzel Oroszország szíriai beavatkozását akarta megbosszulni. Az orosz titkosszolgálatok csak nemrégiben ismerték el, hogy a fedélzeten valóban bomba robbant.

Október huszonnegyedikén bombatámadás zavart meg egy siíta vallási ünnepet a bangladesi Dhakában, több tucatnyi sebesültet követelve.

ISIS-terroristák október tizedikén Ankarában több bombatámadást hajtottak végre, több mint 100 embert megölve egy béketüntetésen, amelyen kurd szeparatisták és a törökországi baloldali ellenzék képviselői vettek részt.

Október hatodikán az ISIS terroristái Jemenben csaptak le, ahol az ország fővárosában, Szanaában 25 személlyel végeztek. Ádenben egy szállodát támadtak meg, amelyben jemeni kormánytagokat szállásoltak el

Dhakában október harmadikán az ISIS három támadást is végrehajtott, egy japán állampolgárt lelőttek. A támadások alkalmával az Iszlám Állam további merényletekre figyelmeztette az ISIS elleni nemzetközi koalícióban részt vevő államokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?