„Az előrehozott választások nem kedveznek az RMDSZ-nek”

A „felfokozott hangulat” miatt az előrehozott választások nem kedveznek az RMDSZ-nek – véli Kiss Tamás. A kolozsvári szociológus szerint a kedden indult tüntetéssorozat elül, ha nem a szociáldemokraták alakítanak kormányt. Interjú.

Victor Ponta miniszterelnök szerdán lemondott, ennek ellenére este még nagyobb számban vonultak utcára az emberek. Miért?

Létezik egy nem is annyira látens elégedetlenség Romániában a politikai osztállyal szemben, aminek a fővárosi klubban múlt hétvégén történt tragédia egy fajta katalizátora. Ez az elégedetlenség azonban nem jellemzi a teljes román társadalom lelkiállapotát. Az utcára egy jól meghatározott réteg, fiatal középosztálybeliek vagy középosztálybeli aspirációkkal rendelkezők vonultak ki, akiknek nincsenek különösebb elképzeléseik arról, hogy milyen változást szeretnének, de azt gondolják, hogy nem maradhatnak a dolgok a régiben. Haragjuk elsősorban a korrupció ellen irányul. A jelenségnek, a korrupt politikai osztálynak pedig 2014 novembere óta Victor Ponta volt a legfontosabb megszemélyesítője. Tehát ez az elégedetlenség vezethetett el odáig, hogy a bukaresti tűzvészbe belebukott a kormány. Pontát voltaképpen nem tragédia buktatta meg, hanem a meglévő elégedetlenség. A tüntetések pedig nem csak a miniszterelnök, hanem a korrupt politikai osztály ellen irányulnak.

A tüntetők előrehozott választásokat követelnek, és csütörtökre is újabb demonstrációkat ígérnek. Ha nem körvonalazódnak előrehozott választások, akkor elhúzódó tüntetéssorozat várható?

Ezt nem tartom valószínűnek. Attól is függ, hogy ki fog kormányt alakítani. Az előrehozott választással csak pár hónappal hoznák előre a parlamenti választások időpontját. Ha nem a Szociáldemokrata Párt (PSD) alakít kormányt, akkor nagy valószínűséggel lecsillapodik a hangulat. Ha pedig PSD-s kormány alakul, akkor a szociáldemokraták tovább erodálódnak, és ez nyilván nem érdeke Liviu Dragneaéknak.

Önként ajánlotta fel a lemondását Victor Ponta, vagy pártja győzte meg erről?  Melyik változat a valószínűbb?

A PSD részéről nagyon logikus lépés volt Victor Ponta lemondatása. A pártban lehetnek olyan erőcsoportok, akik érezték, hogy számukra a miniszterelnök nagy tehertétel. Ez a lépés – akár egy év múlva lesznek a parlamenti választások, akár előrehozott választások lesznek – jót tesz a PSD-nek.

Délután elkezdődik a konzultációsorozat az elnöki hivatalban az államfő és a pártok között. Klaus Johannis miniszterelnök-jelöltet keres. Milyen opciói lehetnek?

Az a döntő kérdés, hogy a PSD vagy az ellenzék soraiból nevezi meg a jelöltjét. Nem hiszem, hogy a szociáldemokraták a sajtó által már emlegetett Vasile Dâncu szociológust javasolnák jelöltnek. Ha pedig Liviu Dragnea pártelnök lesz a jelöltjük, akkor nagyon hamar ugyanolyan helyzetbe lavírozza magát, mint Victor Ponta. Ha az ellenzék soraiból választ jelöltet az államfő, akkor az a személy jöhet számításba, akiről mindenki beszél: Cătălin Predoiu, a liberálisok árnyékkormányának vezetője.

A jelenlegi helyzetben felértékelődhet az RMDSZ akár a kormányzati szerep, akár a parlamenti támogatás nyújtásának tekintetében - mondta a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. Kántor Zoltán szerint az RMDSZ most azon munkálkodik, hogy "mi hozható ki" ebből a felértékelt szerepből a romániai magyarság javára.Emlékeztetett, hogy minden egyes román párt tett már magyarellenes kijelentéseket, negatívan állnak az autonómiakérdéshez. Kántor Zoltán nem számít arra, hogy bármilyen "konstellációban" egyből autonómia lesz, de valamilyen előrelépésben lehet reménykedni.

Pártsemleges miniszterelnök által vezetett technokrata kormány megalakítása mennyire valószínű?

A pártsemleges személynek is kell hogy legyen valamilyen támogatottsága, a parlamentben nem technokraták ülnek, hanem különböző pártok. Technokraták mindig valamelyik pártnak a technokratái, s mint ilyenek, nem pártsemlegesek. Egy technokrata kormánynak ugyanúgy kell legyen politikai támogatottsága, mint egy nem technokratának. A technokrácia ebben a kontextusban egy politikai legitimációs stratégia.

Mennyire hiteles az a forgatókönyv, hogy Klaus Johannis gyakorlatilag bárkit kinevezhet miniszterelnök-jelöltnek, a parlament úgyis megszavazza, mert a honatyáknak nem érdeke az előrehozott választás?

Nem állítom, hogy mandátumuk utolsó éve nem fontos a honatyák számára, de nem hiszem, hogy valamennyien így gondolkodnak.

Az RMDSZ számára melyik kormányalakítási forgatókönyv lenne a legmegfelelőbb a parlamenti választáson való szereplésük szempontjából?

Az előrehozott választás nem kedvezne az RMDSZ-nek. Ha megmarad ez a felfokozott hangulat, akkor az nagy valószínűséggel magas részvételhez vezetne, amit az RMDSZ nem hinném, hogy reprodukálni tudna a magyar választók körében. Minél alacsonyabb a részvétel, az RMDSZ-nek annál nagyobbak az esélyei. Van ugyan alternatív küszöb, ha a szövetség az 5 százalékot nem éri el, az mindenképpen mérföldkő lenne a szervezet életében. Az RMDSZ-nek szerintem egy liberális kisebbségi kormány lenne a legmegfelelőbb, és talán a külső támogatás lenne logikusabb ebben a helyzetben.

Kapcsolódók

Kimaradt?