Ez történik a miniszterelnök lemondása után az alkotmány szerint

Az alkotmány előírásainak megfelelően csütörtökön az államfő elkezdi a konzultációsorozatát a parlamenti pártokkal a Victor Ponta lemondása utáni új kormány megalakításáról.

Klaus Johannisnak időközben ki kell neveznie az ideiglenes miniszterelnököt is, akinek a megbízatása legtöbb 45 napra szól. Az alkotmány szerint az ideiglenes kormányfő csakis valamelyik miniszter lehet. Victor Ponta a védelmi minisztert, Mircea Dușát javasolta a tisztségre. Az ügyvezető kormánynak korlátozott hatásköre van.

Az alaptörvény szerint az államfőnek a parlamentben abszolút többséggel rendelkező párt soraiból kell miniszterelnököt jelölnie. Ha egyetlen pártnak sincs abszolút többsége, akkor az elnöknek szabad keze van. Egyetlen alkotmányos feltétel, hogy konzultáljon a pártokkal a döntése bejelentése előtt. Ez a folyamat kezdődik el csütörtök délután az elnöki hivatalban.

A miniszterelnök-jelöltnek a neve bejelentése utáni tíz napon belül bizalmi szavazást kell kérnie a parlamenttől a kormány programjára és tagjaira. A parlament két háza együttes ülésen, egyszerű többséggel dönt erről. Ha honatyák bizalmat szavaznak a kormánynak, a miniszterelnök leteszi az esküt, és hivatalába lép.

Ha a miniszterelnök-jelöltnek és kormányának nem szavaz bizalmat a parlament, az államfő új jelöltet javasolhat. Ha az első bizalmi szavazástól számított 60 napon belül a parlament két egymást követő kormánylistát és programot is elutasít, az államfő feloszlathatja a törvényhozói testületet. Ebben az esetben előrehozott választásokat írnak ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?