Elemző: Ponta a tüntetők és a pártja nyomására mondott le

A tüntetők és saját pártja nyomására mondott le szerdán a tisztségéről Victor Ponta miniszterelnök - véli Cristian Pârvulescu politológus.

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint „normális és elkerülhetetlen” volt a kormányfő lépése, miután a Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes rendőri felvezetésében október 20-án meghalt rendőr ügye miatt már felbolydult a közvéleményt, a péntek esti bukaresti tűzvész nyomán pedig a nyugtalanság kollektív felháborodásba csapott át, amely a kedd esti 25 ezer fős utcai tüntetésben csúcsosodott ki.

Pârvulescu szerint fennállt annak a veszélye, hogy a tüntetés állandósul, és tartós instabilitás alakul ki. Ha Ponta most nem mondott volna le, a következő napokban úgyis rákényszerült volna erre a növekvő utcai nyomás hatására - állapította meg.

Felidézte, hogy 2012-ben Ponta maga is tüntetések nyomán került hatalomra, hiszen akkor a Traian Băsescu korabeli elnök köré csoportosuló koalíciós többség éppen az utcai megmozdulások miatt gyengült meg és bukott meg a parlamentben.

Az elemző szerint a „felháborodottak mozgalmáról” beszélhetünk, akik nem képviselik a társadalom többségét, de az aktív rétegeket képesek mozgósítani az interneten keresztül, és ezáltal befolyásolják a politikai játszmákat. Pârvulescu szerint Ponta lemondásában pártja is szerepet játszott, amely nyomást gyakorolt rá, mert nem akarta elszenvedni a terebélyesedő utcai megmozdulások politikai következményeit.

Pârvulescu úgy vélekedett, hogy a kormányfő lemondása következtében a tüntetések megszűnnek, de ha nem történik lényeges változás, akkor a tüntetések ismét felújulnak. Hozzátette, hogy a pártok megpróbálják elkerülni az instabilitás erősödését, mert ez súlyosan árthat nekik a választási kampányban.

Dan Tăpălagă újságíró a Hotnews.ro hírportálon közölt elemzésében úgy vélte, várhatóan szakértői kormány alakul, jelenleg ugyanis ez a legelfogadhatóbb megoldás mind a pártok, mind Klaus Iohannis államfő számára. Tapalaga szerint egy technokrata kormány mindazonáltal nem lesz hatékony, mert esetleges beiktatása után nem fog rendelkezni a pártok reális támogatásával.

Kapcsolódók

Kimaradt?