Újra magyar fejlesztők nyerték a designe-Oscart

A Flying Objects design stúdió nyerte a legrangosabb nemzetközi design elismerésnek számító Red Dot díjat, a szintén magyar Hand-in-Scan-nek tervezett kézhigiéniai szkenner formatervével.

A Hand-in-Scan startaup termékénk dizájnját készített el Flying Objects csapata, amely most a design szakma legnagyobb elismerésének számító Red Dot díjat nyerte el a formaterv ”koncepció” kategóriában - írja a Hvg. A design Oscar-díjának számító Red Dot olyan termékeket díjaz, amelyek többek között innovatívak, funkcionálisak, tartósak, hozzáadott értékkel rendelkeznek és egy rendszerbe beágyazhatóan működnek. A startup és a design csapat együttműködése jól tükrözi utóbbi filozófiáját, miszerint az innovációnak és a designnak párhuzamosan kell fejlődnie. Ennek megflelően a designerek folyamatos párbeszéd során alakították ki a végső terméket. A fejlesztés hatott a külső megjelenésre és volt olyan is, hogy a design döntések határozták meg a működést - számol be blogján a cég befektetője.

A Flying Objects alapítói, Húnfalvi András és Laufer Ferenc szerint a formatervezés semmiképpen sem önmagáért való, minden egyes részletnek fontos funkciója van. A feladat formatervezői szemmel is érdekes volt, mert ilyen eszköz még sohasem készült, így előképek nélkül tudtak formát adni a funkciónak.

A céget 2013 elején alapították, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elvégzése után. A két tervező már az egyetem alatt is folyamatosan dolgozott együtt éles, piaci megrendeléseken, emellett a hollandiai ArtEz Institute of Artson is eltöltöttek egy szemesztert. Tanulmányaik alatt gyakorlati tapasztalatot a Mercedes Benz-nél és a Leoulux-nál szereztek. Párosukhoz 2014-ben Patkós Luca grafikus csatlakozott, az idén pedig Csortán Beáta formatervezővel bővült a csapat. Érdekesség, hogy tavaly is volt magyar díjazott a Red Dot-on, akkor Policsányi István akadálymentesített utasszállító hajója lett kategóriájának legjobbja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?