Átadták a Székelyföldért cselekvők 2015-ös Orbán Balázs-díjait

A VI. Székelyföld Napok egyik csúcseseményeként határozta meg a szervező három székely megye vezetése a közösen alapított Székelyföldi Orbán Balázs-díj átadását. A péntek esti, csíkszeredai ünnepségen Pál atya, Lányi András és a LÁM Alapítvány képviselete vette áz idén a kitüntetést.

Szűk körben szervezett ünnepségen adták át péntek este Csíkszeredában az idei Székelyföldi Orbán Balázs-díjakat. A Márton Áron Gimnázium dísztermében helyet kapó díjkiosztáson hagyomány szerint Hargita, Kovászna és Maros megye egy-egy díjazottját tüntették ki a megyei önkormányzatok képviselői.

A fejlesztés európai évének jegyében az idei Székelyföldi Orbán Balázs-díjjal olyan személyiségeket tüntettek ki, akik tetteikkel pozitív választ fogalmaztak meg a világról, az emberi méltóságról és a közös jövőről szóló társadalmi vitában, megvalósításaik a fejlődést, általa pedig a szegénység felszámolását, az egyén és a közösség gyarapodását szolgálják. 

A Boldizsár Szabolcs fuvolaművész, Puskás László színész, és a Lux Aurumque kamarakórus közreműködésével ünnepi intermezzókkal színesített rendezvényen mindhárom megye vezetői a díj szimbolikáját, a Székelyföldi közös érdek megerősítését emelték ki beszédükben.

Előbb Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök a megyehatárok lebontásáról beszélt a Székelyföldi Napok közös eseményei révén. Tamás Sándor Kovászna megyei elnök a Székelyföldet legelőször egységes egészként kezelő Orbán Balázs székelyföldi, "elfogult" rajongását hangsúlyozta, mely azonban nem befolyásolta a tisztánlátásában Székelyföld iránt. A Maros megyei tanács képviseletében Szabó Árpád alelnök többek között kiemelte: a mai vezetőknek egyéni ambíciókról le kell mondani a mindenki számára előnyös székelyföldi összefogásért.

A díjat idén Hargita megyéből Lányi Szabolcs professzor, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai oktatási helyszínének első vezetője vette át, Kovászna megyéből a LÁM Alapítványt, Maros megyéből pedig Bakó Béla OFM-et, Pál atyát díjazták.
 
A Sapientia megalapításában szerepet vállaló Dr. Lányi Szabolcsról írt laudációjában Miklóssy Ildikó, a Sapientia EMTE adjunktusa kiemelte: a székelyföldi egyetemi központ megteremtésében vállalt szerepe mellett a székelyföldi tudományos és közösségszervező, valamint fejlesztési tevékenysége Orbán Balázs munkásságához hasonlóan úttörővé tették a tudomány és a székelyföldi felsőoktatás területén.


A LAM Alapítványról írt laudációjában B. Kovács András újságíró úgy értékelte: történelminek számító regionális modernizációs kísérletet kezdeményezett a Székelyföldön a vidékfejlesztés terén, s mára Kolozsvárig terjedő hálózattal segíti az övezet felzárkóztatását.
 
Pál atyáról Tamási Zsolt, a Marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója írt személyes hangú laudációt, kiemelve: Székelyföld nehéz helyzetbe kerülő társadalmi rétegeit segítő börtönpasztoráció és cigánypasztoráció mellett az általa megálmodott, működtetett Szent Erzsébet Társulat keretében a családi biztonságot nélkülöző magára hagyott, árva és félárva gyerekeknek nyújt lehetőséget méltó emberi élet megélésére.
 

A Székelyföldi Orbán Balázs-díj kör alakú, 70 mm átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas ezüstből készült vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében idén ötödik alkalommal adományoztak, hagyományosan a Székelyföld Napok keretében. A díjat a három székelyföldi megyei tanács 2011-ben alapította közösen, hogy azoknak a személyeknek adományozzák, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért, valamint elévülhetetlen érdemeket szereztek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?