Székelyudvarhely értékeit mutatták be Csíkszeredában

Székelyudvarhely hely- és kultúrtörténetének értékei és érdekességei közötti barangolásra hívta a hallgatóságot szerda esti könyvbemutatóján a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. A VI. Székelyföld Napok keretében szervezett találkozón Hermann Gusztáv aújra kiadott Székelyudvarhely-története kapcsán szó szerint családi közelségből ismerhették meg a szerzőt a részvevők.

Fia családi történeteinek megközelítéséből ismerhették meg Hermann Gusztáv, a Székelyudvarhely művelődéstörténete című könyv 1988-ban elhunyt szerzőjét a Kájoni János Megyei Könyvtár szerdai estjén jelen levők. A VI. Székelyföldi Napok e heti könyvbemutató-sorozata újabb vendégeként ezúttal a szerző fia, Hermann Gusztáv Mihály történész beszélt édesapjának a Pro Print által újra kiadott, a témában meghatározó helytörténeti munkája keletkezéséről. A meghitt hangulatú beszélgetés elején, melyet Lövétei Lázár László, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője vezetett, Burus Endre kiadóvezető is köszöntötte a hallgatóságot.

A családi háttérbe beengedő Hermann Gusztáv Mihály, maga is közlő történészként, a moderátor kérdésére édesapjáról „vetített” képeket. Így találkozhattak a hallgatók a pedáns, otthon is nyakkendőt kötő, néhai Hermann Gusztávval is. S miközben Székelyudvarhelyről elhangzott a művelődéstörténeti kötet fejezetei kapcsán, hogy milyen élénk, építő versengés volt a városban levő felekezetek között, Guszti bácsi szokásait, udvarhelyi mentori státusát is megismerhette a hallgatóság.

Számos érdekességet tálalt az est az Székelyudvarhely történetében kevésbé járatosoknak, például hogy nem is jártak Udvarhelyről nyugatra tanulni, amikor más magyar városokban ez divatját élte. De Csíkszereda és Székelyudvarhely polgárosodási folyamatairól is képet kaptak az érdeklődök.

Mint elhangzott, a könyv lexikonmellékletének kibővítésével nyújt újdonságot az olvasóknak, a melléklet a székelyudvarhelyi P. Buzogány Árpád irodalmár- és kutató közreműködésével készült. Hermann Gusztáv Mihály a hallgatóság kérdésére megjegyezte: a könyv aktualizálása érdekében további segítségre is nyitottak, akár doktoranduszok, szakdolgozatírók részéről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?