Tényfeltárást követelnek a leghírhedtebb romániai börtönben megölt rabok rokonai

Következetesen kitért az újságírók kérdései elől Románia egyik leghírhedtebb börtönének egykori parancsnoka, amikor megérkezett az ügyét másodfokon tárgyaló bukaresti bíróságra.

Alexandru Vișinescu fellebbezést nyújtott be a rá kiszabott 20 éves börtönbüntetés ellen, amit emberiesség elleni bűntett miatt szabtak ki rá júliusban.

A börtön áldozatainak hozzátartozói rejtélyek helyett tényeket, továbbá igazságszolgáltatást követelnek.

"Pontosabb információkat kértünk arról, hogy mi mindent követett el" – mondta az egyik megölt fogoly lánya, Mihaela Barbus, aki szerint az áldozatok hozzátartozói számára nem az a fontos, hogy milyen hosszú büntetést kap a korábbi börtönparancsnok, hanem annak kell kiderülni, hogy pontosan mi történt a rettegett falak között.

Râmnicu Sărat börtönében legkevesebb 14-en haltak meg 1956 és 1963 között, amikor a mai vádlott, Vișinescu volt a parancsnok.

A romániai kommunista rezsim áldozatait, így a börtönben rejtélyesen meghalt személyeket is hősöknek tekinti az utókor, akiknek méltó emlékét csak a tényfeltárással lehet megőrizni, állítják szeretteik.

Több mint 600 ezer embert vettek őrizetbe politikai fogolyként 1947 és 1989 között Romániában.

A rabokat elviselhetetlen körülmények között, gyakran magánzárkákban tartották, hidegben és kevés élelemmel. Fenyítésük módjáról még nem történt meg a teljes tényfeltárás.

Kapcsolódók

Kimaradt?