Harminckét honatyát talált összeférhetetlennek az ANI

Újabb harminckét honatya esetében állapított meg összeférhetetlenséget az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), az érintettek ugyanis saját rokonaikat alkalmazták a képviselői vagy szenátori irodájukban.   

Az ANI szerint a 17 volt és 14 jelenlegi képviselő, valamint egy szenátor megközelítőleg 240 ezer eurót fizetett ki közeli rokonának a munka- vagy civil szerződés alapján. Ezzel megszegték a büntető törvénykönyv (BTK) előírásait, amely szerint bűncselekménynek számít, ha egy közalkalmazott saját családtagja vagy rokona javára hoz közvetlen vagy közvetett módon olyan döntést, amelyből neki anyagi haszna származik.

Az ANI legfrissebb listája szerint az érintett honatyák a következők: Mihăiţă Calimente (PNL), Liviu-Bogdan Ciucă (ALDE), Gheorghe Firczak (kisebbségek), Iulian Iancu (PSD), Miron Ignat (kisebbségek), George Ionescu (PNL), Kelemen Atilla-Béla-László (RMDSZ), Ion Mocioalcă (PSD), Iuliu Nosa (PSD), Laurenţiu Nistor (PSD), Vasile Daniel Oajdea (PP-DD), Neculai Răţoi (PSD), Ion Stan (PSD) és Mădălin Ştefan Voicu (PSD) képviselők valamint Cătălin Croitoru (PSD) szenátor.
Már nem képviselők ugyan, de honatyaként rokonát alkalmazta Aledin Amet, Gheorghe Ana, Ştefan Vasile Beres, William Gabriel Brânză, Viorel Vasile Buda, Sorin Gheorghe Buta, Petru Călianu, Vasile Cărare, Radu Eugeniu Coclici, Relu Fenechiu, Gheorghe Gabor, Mircia Giurgiu, Pavel Horj, Doru Braşoan Leşe, Corneliu Olar, Sorin Ştefan Zamfirescu és Dan-Radu Zătreanu.

A feddhetetlenségi ügynökség azonban mindössze három volt képviselő (Viorel Cărare, Sorin Ştefan Zamfirescu şi Dan Radu Zătreanu) és Cătălin Croitoru  szenátor esetében fordult a főügyészséghez, a többiek esetében ugyanis már eltelt az öt éves elévülési idő.

Mint ismert, az ügyészség négy RMDSZ-es képviselő, Pető Csilla, Kerekes Károly, Máté András és Pál Árpád ellen indított bűnvádi eljárást az ANI-tól érkezett feljelentésére alapozva. A legsúlyosabb büntetést, három év felfüggesztett börtönt, Pál Árpád kapta, amiért alkalmazta képviselői irodájában a lányát, aki 35 ezer lej jövedelemhez jutott ezáltal 2008 és 2012 között. Kerekes Károlyt és Máté András Leventét ugyanakkor egy év és hat hónap valamint hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Az összeférhetetlenség miatt vizsgáltak azt állítják, hogy sehol a világon nem tekintik bűncselekménynek, ha a parlament tagja rokonait alkalmazza. Érveik szerint mindössze azért sorolják őket a köztisztviselők közé, mert 2013-ban, amikor a parlament módosítani akart a honatyák jogállásáról szóló törvényen, az alkotmánybíróság azt alkotmányellenesnek nyilvánította arra hivatkozva, hogy a honatyák nem eshetnek az állampolgároktól eltérő elbírálás alá fellebbezéskor. Ezt az ügyészek és bíróságok úgy értelmezték, hogy a parlament tagjai is köztisztviselők, tehát a Btk.-nak az összeférhetetlenségre vonatkozó - 2006-tól érvényben levő - paragrafusai a honatyákra is vonatkoznak. 

A Maszol ugyanakkor nemrég közölte azoknak a honatyáknak a listáját, akik esetében a névegyezőségből kiindulva feltételezhető, hogy rokonaikat alkalmazták parlamenti irodájukban. A parlament titkárságától kapott listán 147 olyan politikus szerepel, aki 2004 és 2008, vagy 2008 és 2012 között gyaníthatóan rokonaival kötött munka-, vagy úgynevezett civil szerződést.

Az ANI egyébként korábban 22 honatya esetben állapított meg összeférhetetlenséget, ezek közül 17 esetben a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az érintett képviselőt vagy szenátort, kilenc esetben a döntés jogerős.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?