Miért éppen Mátét és Kerekest szúrták ki?

Jogerős ítéletben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt hétfőn a legfelsőbb bíróság két RMDSZ-es képviselőt, Máté Andrást és Kerekes Károlyt, mert rokonaikat alkalmazták a parlamenti irodájukban. Csakhogy rajtuk kívül több mint száz honatya alkalmazta családtagjait, ellenük pedig eljárás sem indult.

A legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Máté András Leventét, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjét, és másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kerekes Károlyt, a szövetség parlamenti képviselőjét.

Mindkettőjük esetében a bíróság megállapította, hogy törvényellenesen alkalmazták családtagjaikat a parlamenti képviselői irodájukban. A hétfői keltezésű ítéleteket a honlapján tette közzé a legfelsőbb bíróság. Hétfőn született egy harmadik jogerős ítélet is: felfüggesztett börtönt szabtak ki, szintén rokona alkalmazása miatt, Ghervazen Longher képviselőre is.

A testület Máté András Levente kolozsvári képviselő esetében megerősítette az alapfokú ítéletet, Kerekes Károly esetében viszont részben helyt adott a képviselő fellebbezésének, és két évről másfél évre csökkentette a büntetést.

Máté: kényelmetlen voltam

„Azt furcsállom, hogy nagyon sok kollégám alkalmazta rokonait a parlamenti irodájába, mégis csak néhányunkkal foglalkoznak. Ráadásul nagyon gyorsan én ügyemet zárták le először” – kommentálta az ítéletet a maszol.ro-nak Máté András.

A képviselő szerint azért született ez az ítélet, mert kényelmetlen volt. „Nem illettem be a román igazságszolgáltatás vagy a rendszer elképzelésébe” – jegyezte meg. Emlékeztetett arra, hogy egy hasonló ügyben (az érdekellentétre vonatkozó Btk-cikkely megszegése) korábban a bíróság felmentette Mircea Diaconu EP-képviselőt. „Mi a különbség Máté, Kerekes és Diaconu között? A név, a nemzetiség?” – fogalmazott a politikus.

A képviselő elmondta, már az első perctől nem titkolta, hogy a feleségét alkalmazta. Megjegyezte, hogy az ítéletnek semmilyen jogi következménye nincsen, mert a büntetést felfüggesztették.

Kerekes Károly az MTI-nek elmondta: Európában sehol sem számít bűncselekménynek családtagot alkalmazni asszisztensként vagy irodavezetőként a törvényhozók területi irodáiban, Romániában viszont értelmezési vita van arról, hogy a törvényhozókra is érvényesek-e a köztisztviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok.

Mi lesz a többiekkel?

Mint ismert, a feddhetetlenségi ügynökség (ANI) korábban 25 képviselő és szenátor esetében állapított meg érdekellentétet rokonuk alkalmazása miatt. A korrupcióellenes ügyészség 19 honatyát állított bíróság elé, hétfőn pedig megszületett az első három jogerős ítélet is.

Furcsa azonban, hogy a lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint legkevesebb 150 romániai képviselő és szenátor alkalmazta családtagjait a parlamentben, így mindannyiukat – Mátéhoz és Kerekeshez hasonlóan – felfüggesztett szabadságvesztésre kellene ítélni. 

Kapcsolódók

Kimaradt?