Fél év felfüggesztett börtönre ítélték Máté András képviselőt

Fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte és bizonyos jogainak gyakorlásától is eltiltotta hétfőn a legfelsőbb bíróság Máté Andrást abban a perben, amelyet összeférhetetlenség címén indított az ügyészség a RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője ellen. Az ítélet nem jogerős – írja az evz.ro.

A politikust azzal vádolják, hogy törvényszegő módon alkalmazta képviselői irodájában a feleségét, aki 5500 lej jövedelemhez jutott ezáltal 2010 márciusa és decembere között. Az ügyészség szerint maga a politikus kérte felesége alkalmazását a képviselőháztól, majd ő maga hagyta jóvá a munkaszerződést.

Máté egy korábbi sajtótájékoztatóján politikai indíttatásúnak nevezte a pert. Kifejtette, hogy elsősorban azért nem kellett volna eljárást indítania ellene az ügyészségnek, mert a törvényhozók nem minősülnek közalkalmazottnak. Hangsúlyozta, ezt egy alkotmánybírósági döntés is alátámasztja, amit az ügyészek figyelmen kívül hagytak.

Az ügyészség kettős mércéje

A képviselő szerint a vádhatóság nem használt azonos mércét, mert számos más képviselő is alkalmazta családtagját parlamenti irodájában, de emiatt még nyomozás sem indult ellenük. Ráadásul tavaly júliusban arról kapott értesítést a főügyészségről - folytatta a képviselő -, hogy nem indítanak ellene nyomozást, az akkori ügyész döntését azonban később felülbírálták.

A képviselő elmondta, hogy a büntetőtörvénykönyv 253. cikkelye alapján emeltek ellene vádat, amely szerint bűncselekménynek számít, ha egy közalkalmazott saját családtagja vagy rokona javára hoz közvetlen vagy közvetett módon olyan döntést, amelyből neki anyagi haszna származik. A cikkely szerint azok is elkövetik ezt a bűncselekményt, akik olyan személyek javára hoznak hasonló döntést, akikkel az elmúlt öt évben kereskedelmi vagy munkaviszonyban voltak.

Máté szerint ha az ügyészek ugyanazt a mércét alkalmazzák, amit vele szemben, akkor valamennyi olyan törvényhozó - de az államfő és a miniszterelnök ellen is - eljárást kellene indítaniuk, akik korábbi mandátumukból újraalkalmazták egy tanácsadójukat vagy más munkatársukat. A képviselő szerint ugyanis ilyen esetre nagyon sok példa van.

 

Kimaradt?