Bírsággal megússza a rokonát alkalmazó PSD-frakcióvezető?

Bizarr ítéletek születnek a rokonaik alkalmazásáért bíróság elé állított honatyák ügyében: egy részükre felfüggesztett börtönt, más részükre csak bírságot szabnak ki.

Mint beszámoltunk róla, hétfőn a legfelsőbb bíróság jogerősen felfüggesztett börtönre ítélt két RMDSZ-es képviselőt (Máté Andrást és Kerekes Károlyt), illetve a lengyel kisebbség képviselőjét, mert alkalmazták családtagjaikat a parlamenti irodájukba. A három politikusra korábban alapfokon szintén felfüggesztett börtönt szabtak ki a bírák.

Ezzel szemben a legfelsőbb bíróság kedden kihirdetett alapfokú ítéletében mindössze 2000 lejes bírság kifizetésére kötelezte a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakcióvezetőjét. A Marian Neacșu elleni vád ugyanaz volt, ami Máté vagy Kerekes ellen: érdekellentétbe keveredett azáltal, hogy egy családtagját (a lányát) alkalmazta a parlamenti irodájában.

Az igazságszolgáltatás következetlensége azonban nem csak ebben merül ki. Korábban írtunk arról, hogy a birtokunkban lévő dokumentumok szerint legkevesebb 150 képviselő és szenátort alkalmazta rokonát 2004 és 2012 között a parlamenti irodájában, ennek ellenére a feddhetetlenségi ügynökség (ANI) csak 25 honatya esetében állapított meg érdekellentétet.

Az ügyészek az ANI jelentése alapján eddig 19 képviselőt állított bíróság elé, az első három jogerős ítélet hétfőn született meg a legfelsőbb bíróságon.

Kapcsolódók

Kimaradt?