Esőben tartották az Új kenyér ünnepét Marosvásárhelyen

Ernyőjük alá húzódva ünnepeltek Szent István és az Új kenyér napján az emberek a Színház előtt csütörtök este Marosvásárhelyen. A zord idő ellenére az eseményen szép számmal vettek részt.

A marosszentgyörgyi szent Cecilia és Jubilate egyesített kórus előadásával kezdődött az ünnepi rendezvény. Cseh Gábor főszervező, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tabács Maros megyei elnöke arra hegyezve ki szónoklatát, hogy aki nem ismeri a múltat, annak nics jövője. „Sokan eljöttek, az eső ellenére is, ami azt jelenti, hogy még szükség van az ilyen ünneplésre” – mondta, majd Szent Istvánról beszélt, utalt a királynak a fiához, Imre herceghez intézett intelmeire.

Kivételes pillanatnak nevezte Csige Sándor, Magyarország csíkszeredai konzulátusának vezető konzulja a csütörtök esti eseményt, aki Szent István arról a döntéséről beszélt, hogy Magyarország Európa védőbástyája, a kereszténység határa legyen.

Augusztus 20. nem csak egy új állam, de egy új nemzet születését is jelenti – kezdte ünnepi szónoklatát Soós Zoltán történész, a Maros megyei RMDSZ alelnöke, aki beszélt a Szent István korában történt változásokról, amelyeknek akkor is voltak ellenzői. Arra figyelmeztetett az előválasztáson induló polgármesterjelölt-aspiráns, hogy a haragot el kell felejteni, meg kell bocsátani és elkezdeni dolgozni. „Érezhető az összefogás, amelynek jövőre győzelmet kell hoznia” – mondta Soós, majd dicséretesnek nevezte, hogy nem akart senki külön ünnepséget szervezni.

Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke, aki szintén indul az előválasztáson, megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a rossz idő ellenére is oly sok ember összegyűlt a téren. „Valószínű azért jöttek , mert szeretnek együtt ünnepelni” – vélte, majd hozzátette, hogy hamarosan a Vásárhelyi Forgatagon is együtt ünnepelnek a marosvásárhelyiek. „Három éve már, hogy más táborokba tartozó politikusok is tudnak együtt ünnepelni” – hangsúlyozta Portik.

Az ünnepségen fellépett a marosszentgyörgyi Öreg fenyők néptáncegyüttes, énekelt Buta Árpád, verset mondott a Zalaegerszegről érkezett negyedik osztályos Simon Júlia Annamária. Végül a történelmi egyházak lelkészei mondtak áldást az új kenyérre, amelyet Tőkés Tibor pékmester sütött. A kenyérből mindenkinek jutott egy darab.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?