Hogyan nyaralnánk és hogyan nyaralunk valójában?

Szelfizne a piramisok előtt? Vagy Phenjanban, Kim Dzsong Unnel, egy újabb kudarcos rakétaindítás előtt? Esetleg a mexikói drogbárókkal üdülne, vagy egy igluban kávézgatna a helybéliekkel? Álmokból több van, mint pénzből, éppen ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy ki merre nyaralna, és merre fog nyaralni valójában?

A Nagy-Britanniában dolgozó, sepsiszentgyörgyi Botond nagy álma, hogy végre New Yorkba utazhasson, és megtekinthesse azt a kosárlabdapályát, ahol a Hip-Hop szimbolikusan megszületett. Ez a pálya a Bronx-negyedben van, a Sedgwick Avenue-n, ahol 1973-ban DJ Kool Herc lánytestvére partiján biztosította a zenét, és ahol – jelképesen – útjára indult a Hip-Hop. „Mivel erre nem lesz most pénzem, haza fogok látogatni a rokonokat, barátokat meglátogatni” – mondta Botond.

Eszter (Csíkszereda) mindig szerette volna meglátogatni a legnagyobb néhai maja várost, Tik’al-t, de mivel Guatemala nem kellemes ország, és a zsebét se húzza a pénz, inkább itthon marad: „legfennebb kiülök egy kávézó teraszára, és laptopon megnézek egy dokumentumfilmet a majákról – ami lehetőleg nem a világvégéről szól, hanem a városaikról és a társadalmukról” – fogalmazott Eszter.

„Szerencsére nincsenek nagy álmaim, így belefér, amit elterveztem” – mondta el Péter a Maszolnak. A kolozsvári srác épp csak a román tengerpartra ugorna le egy hétre, azt is a haverok nyomására: „az ilyen meghívásoknak kellemes eleget tenni, mert nem igényelnek sem erőfeszítést, sem sok pénzt. Kell egy nagyobb hátitáska, valamennyi készpénz, meg kellő türelem a cigicsikket parton hagyókhoz, becsípve hőbörgőkhöz és hasonló kellemes figurákhoz.”

Gyerekkori álma, hogy Jules Verne regénye alapján körbeutazza a földet, ha nem is nyolcvan nap alatt, és nem is gőzhajón. Timi (Kolozsvár) viszont tartaná magát az útvonalhoz, ami a következő: London - Szuezi-csatorna - Mumbai – Kolkata  - Hongkong - Jokohama - San Francisco - New York - London. „Ez persze álom marad, egy olyan elképzelés, amit inkább egy németországi kiruccanás vált ki, ahol rokonok várnak. Berlin még csak a listán sincs, de elnéző leszek Jules Vernével szemben, hogy annak idején nem gondolt rám.”

(Címlapi képünk forrásai: turbo.pk, standard.co.uk)

Kapcsolódók

Kimaradt?