A koalíció hétfőn dönt az adótörvénykönyv sorsáról

Hétfőn tanácskoznak a kormánykoalíciós pártok az adótörvénykönyv további sorsáról azután, hogy az államfő visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt.

A koalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke, Rovana Plumb munkaügyi miniszter vasárnap úgy értékelte, hogy augusztus második felére rendkívüli parlamenti ülésszakot kellene összehívni az adótörvénykönyv megvitatására. Szerinte a jogszabály életbelépésének késlekedése befolyásolja az új közalkalmazotti bértábla sorsát is.

Victor Ponta miniszterelnök pénteken még arról beszélt: elképzelhetőnek tartja, hogy a kormány sürgősségi rendeletekkel fogadja el az adótörvénykönyv bizonyos rendelkezéseit, például az áfacsökkentést. Nem zárta ki azt sem, hogy a kormány parlament előtti felelősségvállalással fogadtassa el újra a jogszabályt.

Mint ismert, az államfő az alkotmány szerint csak egyetlen alkalommal utasíthatja el egy törvény kihirdetését. Így az adótörvénykönyvet akkor is ki kell majd hirdetnie, ha módosítások nélkül fogadja el újra a parlament.

Ezért utasította vissza a törvényt Johannis

Mint ismert, Klaus Johannis félőnek tartja, hogy az áfa-csökkentés felborítja a költségvetési egyensúlyt, ugyanakkor hiányolja a költségvetési kiadások lefaragását célzó intézkedéseket. Az államfő szerint a görög válság közepette Románia kockázati besorolása is jelentősen romolhat: egyebek mellett ezért is az adótörvénykönyv újragondolását kéri a parlamenttől.

Az elnök úgy vélte: a pénzügyi politikának tartózkodnia kell mind a túlzott adóterhek, mind drasztikus adócsökkentések bevezetésétől. Rámutatott: a 2010-es megszorítások sorozata (amikor 19-ről 24 százalékra emelték az áfát, és 25 százalékkal csökkentették a közalkalmazottak bérét) immár történelem, nincs szükség újabb kockázatos adópolitikai húzásokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?