Hurezeanu: szunnyadó dzsihádisták vannak Romániában

Emil Hurezeanu, Románia nemrégiben kinevezett németországi nagykövete szerint sok szunnyadó dzsihádista lehet az országban. A diplomata annak kapcsán nyilatkozott, hogy Moldova Köztársaságban a rendőrség őrizetbe vett egy helyi állampolgárt, aki tagokat toborzott az Iszlám Államnak.

Chișinăuban sikeresen végződött egy, már hosszabb ideje folyatott terrorelhárító akció: a hatóságok őrizetbe vették  Abu Israfil moldova állampolgárt, aki az Iszlám Állam csapataiba toborzott jelentkezőket. Május 27-én rendőrség alakulatai és a tűzszerészek két titkos fegyverraktárba is behatoltak, ahol több tucat Molotov-koktélt, bombákat, fegyvereket, robbanószerkezeteket találtak.

A terrorelhárítók Abu Israfil lakásán is házkutatást tartottak, ahol számos hamis okmányt, iszlámista vallásos irodalmat, az Iszlám Állam által is használt műszaki eszközöket, pl. GPS-eket, lehallgató-készülékeket, titkos kamerákat is találtak. A bizonyítékok arra utaltak, hogy Israfil korábban Szíriában is harcolt, de sikerült észrevétlenül visszajutnia Európába, és most itt toboroz és képez ki híreket.

„Ne higgyék, hogy csak a Pruton túl vannak támogatói az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek. Romániában is bőven akad belőlük” – idézte a Hírhatár az eset kapcsán a Digi24-nek nyilatkozó Emil Hurezeanut. Románia nemrég kinevezett németországi nagykövete hozzátette: a titkosszolgálatok szerencsére gyorsan, hatékonyan és diszkréten végzik munkájukat.

„De ez még nem garanciája a védelemnek. Romániában is bármikor sor kerülhet iszlamista merényletekre. A terroristák Törökországon keresztül is könnyen beléphetnek hazánkba. Ne felejtsük, ez az állam már félig a Közel-Kelet, és csak a másik fele Közép- Európa. Sokan vannak rajtuk kívül idehaza is olyanok, akik a radikális iszlám ideológiája bűvkörébe kerültek és ők nem csupán morálisan támogatják ezeket a terrorszervezeteket” - magyarázta a nagykövet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?